Eet je rijk - voedingsonderzoek

Wilt u weten of uw eetgedrag echt zo gezond is als u denkt? Of wilt u weten hoe u gezonder kunt eten? Doe dan mee aan ons voedingsonderzoek.
Op basis van uw gezondheid en uw eetgedrag onderzoeken TNO en Wageningen University & Research welk voedingspatroon het beste bij u past. Kom langs in de supermarkt voor meer informatie en geef u op.

Wanneer?

Waar?

Waarom meedoen?

Meest gesteld vragen:

Q: Wat houdt het onderzoek in?

A: In dit onderzoek gaan we uitzoeken of het geven van een persoonlijk voedingsadvies, waarbij rekening wordt gehouden met iemands persoonlijke gezondheidssituatie en eetpatroon, kan helpen om gezonder te gaan eten.

Q: Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

A: Gezond eten is belangrijk om je fit te voelen en gezond te blijven. Toch is het soms moeilijk om gezond te eten. Het kan helpen om mensen inzicht te geven in hun gezondheid en hun voeding en advies te geven over hoe ze gezonder zouden kunnen eten. Daarbij is het belangrijk om het advies goed te laten passen bij de persoon en zijn of haar situatie. Met dit onderzoek willen we leren hoe we dit het beste kunnen doen.

Q: Hoe en waar wordt het onderzoek uitgevoerd? / Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

A: Het onderzoek bestaat uit verschillende stappen en duurt in totaal 4 weken:

Stap 1: Inschrijven voor deelname aan het voedingsonderzoek.
In de week van maandag 25 september en maandag 2 oktober staat ons team in uw Jumbo vestiging (Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad). Gedurende deze twee weken zijn wij op zoek naar deelnemers voor ons onderzoek.
Heeft u interesse om mee te doen of heeft u vragen, kom dan langs!

Let op! Helaas kan niet iedereen deelnemen aan dit onderzoek. Om deel te kunnen nemen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:
•18 jaar of ouder zijn;
•Regelmatig boodschappen doen bij Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad;
•Nederlands kunnen lezen en schrijven;
•Toegang hebben tot internet;
•Niet langer dan één week op vakantie zijn tijdens de uitvoering van het onderzoek (tussen maandag 9 oktober en zondag 12 november).

Toch kan het zijn, dat als u aan deze voorwaarden voldoet, toch niet kunt deelnemen aan ons onderzoek. De onderzoekers willen informatie van verschillende groepen mensen verzamelen. Aan de hand van een korte vragenlijst wordt gekeken of u kunt deelnemen.

Stap 2: Deel 1.
Het onderzoek start met een eerste meting. Deze meting vindt plaats in uw Jumbo vestiging (Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad). Tijdens uw inschrijving is er een afspraak gemaakt met tijd en datum waarop het eerste deel van het onderzoek plaatsvindt. Deel 1 vindt plaats in de week van 9 oktober.

Tijdens de eerste meting gebeurt het volgende:
•U vult een aantal vragen in op de computer over uw leefstijl en eetpatroon. Er zijn altijd één of meerdere mensen van het onderzoeksteam aanwezig om u te helpen bij het gebruik van de computer of uw vragen te beantwoorden als iets niet duidelijk is.
•Uw bloeddruk, buikomvang, lengte en gewicht worden gemeten.
Dit wordt gedaan door een ervaren teamlid en in een afgezonderde ruimte met privacy.
•Afhankelijk van de groep waar u in terecht komt krijgt u te zien hoe gezond u bent en hoe gezond u eet en een persoonlijk voedingsadvies. Het kan ook zijn dat u dit pas later in het onderzoek krijgt. Maakt u zich geen zorgen, iedereen krijgt een persoonlijk voedingsadvies. Echter kan het moment waarop u deze ontvangt verschillen.
•Hierna doet u uw boodschappen en levert u het bonnetje bij ons in. U beslist en bepaalt zelf wat u koopt.
•Als laatste stellen we u nog een aantal vragen en maken we een afspraak voor deel 2 van het onderzoek.
•U ontvangt een Jumbo-voucher van €10,-.

Stap 3: Nabellen:
Een week na deel 1 van het onderzoek wordt u opgebeld en stellen we u kort wat vragen over uw eerste ervaring.
U wordt gebeld in de week van maandag 16 oktober.

Stap 4: Deel 2
In de laatste week van het onderzoek vindt de eindmeting plaats. Dit is in de week van maandag 6 november. Deze eindmeting vindt ook plaats in uw Jumbo vestiging (Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad). De metingen die u tijdens de eerste metingen heeft gehad worden herhaald. Indien u nog geen persoonlijk voedingsadvies heeft ontvangen, dan krijgt u deze alsnog. Daarnaast ontvangt u de Jumbo-voucher van €50,-.

Q: Wat wordt er van mij verwacht?

A: Om het onderzoek goed te laten verlopen is het belangrijk dat u zich aan de volgende afspraken houdt.

De afspraken zijn dat u
•De afspraken voor eerste, tussen en eindmeting nakomt.
•U tijdens de afspraken meewerkt aan de metingen en de vragen beantwoordt.
•U tijdens de eerste en eindmeting boodschappen doet in de Jumbo en uw bonnetje inlevert bij ons. U mag zelf bepalen wat u koopt.
•Wij de gegevens van het bonnetje dat u al bij ons heeft ingeleverd, en de antwoorden op de vragen die we bij de werving aan u hebben gesteld mogen gebruiken voor dit onderzoek.

Het is belangrijk dat u contact opneemt met de onderzoeker:
•Als u in een ziekenhuis wordt opgenomen of behandeld.
•Als u plotseling gezondheidsklachten krijgt.
•Als u niet meer wilt meedoen aan het onderzoek.
•Als uw contactgegevens wijzigen.

Q: Waarom zou ik meedoen?

A: Deelname is geheel vrijwillig, en heeft een aantal voordelen. Gratis inzicht in uw gezondheid en eetpatroon. Daarnaast een gratis voedingsadvies en Jumbo-vouchers t.w.v. €60,-. Daarnaast maakt u ook nog eens kans op een Philips Airfryer.

Q: Hoe kan ik deelnemen aan het onderzoek?

A: In de week van maandag 25 september en maandag 2 oktober staat ons team in uw Jumbo vestiging (Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad). Gedurende deze twee weken zijn wij op zoek naar deelnemers voor ons onderzoek.
Heeft u interesse om mee te doen of heeft u vragen, kom dan langs!

Q: Waarom mag ik niet deelnemen aan het onderzoek?

A: Helaas kan niet iedereen deelnemen aan dit onderzoek. Om deel te kunnen nemen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:
•18 jaar of ouder zijn;
•Regelmatig boodschappen doen bij Jumbo Almere Waterwijk Geinplein of Jumbo Almere-Buiten Detroitpad;
•Nederlands kunnen lezen en schrijven;
•Toegang hebben tot internet;
•Niet langer dan één week op vakantie zijn tijdens de uitvoering van het onderzoek (tussen maandag 9 oktober en zondag 12 november).

Toch kan het zijn, dat als u aan deze voorwaarden voldoet, u toch niet kunt deelnemen aan ons onderzoek. Het team wat in de supermarkt staat weet niet om welke groep mensen dit gaat. Aan de hand van een korte vragenlijst wordt gekeken of u kunt deelnemen.

Q: Kan ik vroegtijdig stoppen met het onderzoek?

A: Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. U bepaalt zelf of u mee wilt doen en wanneer u wilt stoppen. Indien u wilt stoppen dan is het fijn als u dit aan ons doorgeeft, zodat wij uw afspraak kunnen cancellen. U hoeft niet te zeggen waarom u wilt stoppen. U kunt ons altijd bellen, mailen of een bericht sturen via onze Facebookpagina.
Let op! Indien u besluit om vroegtijdig te stoppen kan dit invloed hebben op de beloning die u ontvangt. Zo kan het zijn dat u helemaal geen beloning of maar een gedeelte van de beloning ontvangt.

Q: Wat gebeurt er als ik het onderzoek niet volledig afrond?

A: Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. U bepaalt zelf of u mee wilt doen en wanneer u wilt stoppen. Indien u het onderzoek niet volledig afrond, dan hoeft u dat ons niet te laten weten waarom. Natuurlijk vinden wij dit wel prettig. U kunt ons altijd bellen, mailen of een bericht sturen via onze Facebookpagina.
Let op! Indien u besluit het onderzoek niet af te ronden kan dit invloed hebben op de beloning die u ontvangt. Zo kan het zijn dat u helemaal geen beloning of maar een gedeelte van de beloning ontvangt.

Q: Ik zie sommige onderdelen niet zitten. Kan ik toch meedoen?

A: Alle onderdelen van het onderzoek zijn belangrijk en hebben de onderzoekers nodig voor het doen van uitspraken. Helaas is het niet mogelijk om deel te nemen aan het onderzoek als u niet aan alle onderdelen wilt meedoen.

Q: Waar geef ik toestemming voor als ik meedoe aan het onderzoek?

A: U geeft toestemming voor deelname aan alle onderdelen van het onderzoek, maar ook voor het gebruik van de door u ingevulde gegevens. Dit is uiteraard anoniem.

Q: Wat wordt er met de resultaten van het onderzoek gedaan?

A: In dit onderzoek gaan we uitzoeken of het geven van een persoonlijk voedingsadvies, waarbij rekening wordt gehouden met iemands persoonlijke gezondheidssituatie en eetpatroon, kan helpen om gezonder te gaan eten.

Q: Is het onderzoek anoniem?

A: Ja, het onderzoek is volstrekt anoniem. Alle gegevens blijven vertrouwelijk. Alle deelnemers van het onderzoek krijgen een code. Deze code vervangt uw naam. Uw naam en/of contactgegevens worden weggelaten. Alleen de onderzoekers weten welke code u heeft. Wij doen nooit uitspraken waaruit kan blijken dat het om u gaat.
Jumbo krijgt geen inzicht in uw gegevens en uw antwoorden. Jumbo kan dus niet achterhalen welke antwoorden u heeft gegeven. Jumbo is alleen geïnteresseerd in hoe we mensen in het algemeen gezonder kunnen laten eten en niet in individuele gegevens.

Q: Waarom wordt dit onderzoek bij Jumbo uitgevoerd?

A: Dit onderzoek maakt deel uit van een veel grotere studie waarin verschillende grote bedrijven/partijen aan meedoen. In dit specifieke onderzoek werken we samen met Jumbo. Jumbo heeft en krijgt geen inzicht in uw persoonlijke gegevens en de informatie die wij verzamelen tijdens dit onderzoek. Het enige wat Jumbo doet is het ter beschikking stellen van twee Jumbo vestigingen, namelijk Jumbo Almere Waterwijk Geinplein en Jumbo Almere-Buiten Detroitpad. Jumbo is geïnteresseerd in hoe mensen gezonder kunnen gaan eten. Zij zijn niet geïnteresseerd in het eetpatroon van individuele klanten. Zij krijgen geen inzicht in uw gegevens.

Q: Wat is de rol van Jumbo binnen dit onderzoek?

A: Jumbo stelt 2 vestigingen in Almere ter beschikking voor het uitvoeren van het onderzoek.

Q: Wat doet Jumbo met mijn gegevens?

A: De Jumbo krijgt geen inzicht in individuele gegevens. Ze krijgen alleen een samenvatting van het onderzoek te zien. Daarin zijn geen gegevens over u als persoon te zien. Jumbo is alleen geïnteresseerd in hoe mensen in het algemeen gezonder kunnen gaan eten.

Q: Waarom zie ik in de supermarkt nog veel ongezonde opties (bijvoorbeeld snacks bij de kassa) terwijl dit onderzoek over gezondheid gaat?

A: Het doel van het onderzoek is te kijken hoe feedback en advies op gezondheid iemands keuzes in de supermarkt beïnvloedt. Het doel is niet om te kijken wat het effect is van aanpassingen in de omgeving, zoals snacks bij de kassa. Daarom blijft dat onveranderd. Het kan uiteraard wel zo zijn dat door het onderzoek, iemand minder snel geneigd is dergelijke snacks te kopen. Ook kan Jumbo er op de lange termijn voor kiezen om dingen te veranderen. Maar voor dit onderzoek wordt er niets aan de winkel veranderd.

Q: Waarom krijgt iemand anders wel persoonlijk advies en/of feedback en ik niet?

A: Iedereen krijgt persoonlijk advies, maar het moment waarop u dit ontvangt kan verschillen. Uiteindelijk krijgt iedere deelnemer aan het onderzoek een persoonlijk voedingsadvies. Daarnaast ontvangt iedereen die het onderzoek afrondt in totaal €60,- aan Jumbo-vouchers (1x €10,- en 1x €50,-) en maakt iedereen evenveel kans op de Airfryer.

Q: Wat betekent UCB?

A: UCB is een code, van de onderzoekers, zodat zij weten om welk onderzoek het gaat.

Q: Krijg ik een beloning voor deelname aan het onderzoek?

A: Ja, u krijgt een beloning voor deelname aan het onderzoek. Als u het onderzoek volledig afrond ontvangt u:
•Gratis inzicht in uw gezondheid en eetpatroon;
•Gratis persoonlijk voedingsadvies;
•Jumbo-vouchers t.w.v. €60,-;
•Maakt u kans op een Philips Airfryer.
Let op! Indien u besluit om vroegtijdig te stoppen/het onderzoek niet volledig afrondt kan dit invloed hebben op de beloning die u ontvangt. Zo kan het zijn dat u helemaal geen beloning of maar een gedeelte van de beloning ontvangt.

Q: Wat gebeurt er met mijn gegevens en antwoorden?

A: Uw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ze worden anoniem verwerkt en ieder antwoord wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens worden gebruikt om inzicht te krijgen in of het geven van persoonlijk voedingsadvies invloed heeft op de voedingskeuzes die in de supermarkt worden gemaakt en hoe we dit het beste kunnen doen. Er worden geen individuele uitspraken gepubliceerd.

Q: Kan ik de resultaten van het onderzoek ergens terugvinden? / Op welke manier worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt?

A: Wanneer alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld en verwerkt. Wordt een samenvatting van het onderzoek op de webpagina van het onderzoek wur.nl/eetjerijk en op facebook/voedingsonderzoekeetjerijk/ geplaatst. Dit kan nog enkele maanden na afronding van het onderzoek gebeuren.

Q: Waar kan ik terecht met vragen?

A: Als u vragen heeft kunt u contact opnemen via:
•Email: voedingsadvies@wur.nl
•Facebookpana: facebook/voedingsonderzoekeetjerijk/
•Telefonisch: 0317 - 48 17 27