Impact story

Electronic monitoring verbetert vangstbemonstering aan boord

Vangstbemonstering, de basis van visserijbeheer, gebeurt grotendeels nog met de hand. Dat gaat veranderen: er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van autonome, volledig geautomatiseerde vangstregistratie, oftewel: fully documented fisheries. Daarbij worden camerabeelden met behulp van deep learning geanalyseerd om vissen te herkennen.

Wageningen Marine Research werkt aan de doorontwikkeling van het systeem van remote camera monitoring en test het. Om te kijken of camera’s aan boord van vissersschepen op zee soorten kunnen herkennen, en of er betrouwbare waarnemingsresultaten behaald kunnen worden.

Binnen Wageningen University & Research worden technieken als computer vision en machine learning al op behoorlijke schaal toegepast voor de land- en tuinbouwsector. Onderzoekers van Wageningen Marine Research werken samen met wetenschappers van de Farm Technology Group en Wageningen Agro Food Robotics aan proeven om met een basisalgoritme automatisch (subsoorten) roggen te herkennen en categoriseren. Wat betreft betrouwbaarheid en snelheid van de voor visserij nieuwe techniek zijn de eerste resultaten verrassend positief. Doel van het Fully Documented Fisheries (FDF)-project is om tot een demonstratie aan boord te komen.

Zo draagt Wageningen Marine Research bij aan een eenvoudige en betere vangstmonitoring aan boord van visserschepen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lees ook