Excursie Resource Ecology - Zuid-Africa

Afgelopen zomer is een groep dierwetenschappers en biologen van Wageningen University & Research afgereisd naar Zuid-Afrika en Swaziland om meer te leren over de Afrikaanse natuur en wilde dieren in hun habitat. Eline Steinbusch, Britt Albers, Christiaan Vossen, Jori Noordenbos en Thomas Remmits hebben inzicht gekregen in hoe de politiek en cultuur van Afrika ook van invloed is op de opvang, rehabilitatie en stroperij van dieren.

savanne.jpg

Een fantastisch mooie en leerzame ervaring in Zuid-Afrika, met ontzettend veel informatie over de dieren, natuur en cultuur, mede mogelijk gemaakt door de UFW beurs.

Van 9 tot 29 juli is er weer een studiereis naar Zuid-Afrika afgereisd om daar de indrukwekkende natuur en cultuur mee te maken en hier ook over te leren. Want hoewel de reis voornamelijk gaat om het leren over de natuur en dieren die er wonen, hebben we ook veel geleerd over de culturele en politieke verschillen die in Zuid-Afrika goed te zien zijn.

Lees het hele verslag

We hebben verschillende activiteiten ondernomen om meer te weten te komen over de dieren in Zuid-Afrika. We zijn naar een haaienontleding geweest, waar we leerden over de verschillende soorten haaien en hun organen. Ook kwamen we veel te weten over hoe de mensen zich hier beschermen tegen de haaien op de stranden, wat soms voor problemen zoals bijvangst van andere soorten zorgt. Dit was erg interessant om te zien en te horen. Ook zijn we naar twee opvang- en rehabilitatiecentra geweest, een voor reptielen en een voor zoogdieren en vogels. Het was goed om te zien dat er ook veel aan de rehabilitatie van gewonde of vergiftigde dieren wordt gedaan, maar het is wel altijd goed om in je achterhoofd te houden dat niet elk dier weer uitgezet kan worden. Sommige dieren zijn te zwaar gewond geraakt of kunnen niet meer voor zichzelf zorgen, waardoor deze voor altijd in het centrum moeten blijven. Ook kunnen de dieren die wel weer terug naar de natuur kunnen, niet zomaar overal uitgezet worden, wat het rehabilitatieproces ook weer vermoeilijkt. Het was erg interessant om dit van zo dichtbij te mogen zien.

Iedereen vond het uiteraard fantastisch om zo veel dieren in het wild te zien en niet alleen maar op tv of in een boek. Je leert en onthoudt veel meer als je het dier recht voor je neus ziet lopen, dan als je er alleen maar over leest of hoort. We hebben de hele Big Five gezien, wat natuurlijk fantastisch was. Daarnaast hebben we nog heel veel andere mooie en bijzondere dieren gezien. Over elk dier hebben we wel iets geleerd door onze gids, die heel veel wist over zowel de dieren als de natuur en cultuur. Ook hebben we meer informatie gekregen over de stroperij van de olifanten en neushoorns in Zuid-Afrika. Het was interessant maar ook schokkend om te horen dat het nog steeds op zulke grote schaal gebeurt.

Ook de informatie die we gekregen hebben over de cultuur en politiek van het land was er leerzaam. Het land heeft een bewogen geschiedenis met de verschillende stammen, de Nederlandse en Engelse overheersing, een burgeroorlog en de apartheid. Dit alles heeft zijn afdruk achtergelaten op het land. Dat is onder meer nog te zien in de plaatsnamen, het Zuid-Afrikaans en in de politiek. Sommige donkere mensen geven nog steeds de blanken de schuld van het feit dat het financieel niet zo goed gaat met Zuid-Afrika, maar dit is niet het eigenlijke probleem. We hadden van tevoren niet gedacht dat de gevolgen van de apartheid nog zo duidelijk te merken en zien zouden zijn. Ook zijn er zeer grote verschillen tussen de rijkere en arme bevolking. We zijn ook een dag naar Lesotho geweest, een klein landje dat in Zuid-Afrika ligt. Daar zijn de mensen erg arm in termen van geld, maar ze onderhouden zichzelf prima met zelfvoorzienende landbouw en ze hebben genoeg te drinken en eten. We hadden er eerst moeite mee dat de mensen daar zo arm waren, maar toen ons uitgelegd werd dat ze tevreden zijn met wat ze hebben, konden we het al een stuk beter begrijpen. Het was wel een goede eyeopener om te zien waar die mensen al tevreden mee zijn en waar wij ons soms druk over maken.

Het was uiteindelijk een fantastisch leerzame en ontzettend mooie reis, waar ieder van ons het nog vaak over zal hebben. De reis heeft onze verwachtingen overtroffen en we zijn allemaal ontzettend blij dat we besloten hebben om op deze te ondernemen.

vlag.jpg
hippo.jpg