Oproep

Fit to grow old studie

Ons afweersysteem verandert tijdens het ouder worden. Een belangrijk kenmerk is dat het afweersysteem van ouderen minder goed is in het stoppen van ziekteverwekkers. Het afweersysteem van jongeren is daar een stuk beter in. Daarnaast spelen veranderingen in het afweersysteem bij ouderen een belangrijke rol in het ontstaan van metabole ziekten, zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook bij het ontstaan van auto-immuunziekten. Deze ziektebeelden komen dan ook veel vaker voor bij ouderen als bij jongeren.

Van sommige voedingsmiddelen is het bekend dat ze een effect hebben op het afweersysteem. Voeding wordt daarom vaak voorgesteld als strategie om gezond ouder worden te verbeteren. We kunnen we deze voeding strategieën pas goed ontwikkelen als we meer weten over op welke vlakken het afweersysteem anders werkt bij ouderen als bij jongeren.

In dit onderzoek focussen we specifiek op witte bloedcellen. Witte bloedcellen spelen een erg belangrijke rol in het vernietigen van ziekteverwekkers, en het aansturen van de rest van het afweersysteem. We gaan de witte bloedcellen van jongeren vergelijken met de witte bloedcellen van ouderen, om er achter te komen wat de verschillen zijn. Ook zullen we kijken of er verschillen zijn in de werking van witte bloedcellen tussen ouderen onderling, en of stoffen uit voedingsmiddelen deze werking kunnen veranderen.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er voor u tegenover?

  • Een vergoeding van €40,- (per studiebezoek)
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Profiel deelnemers

Als u interesse heeft voor deelname aan dit onderzoek, check dan of u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Uw leeftijd ligt tussen de 20 – 30 jaar oud en uw BMI tussen de 18.5 – 25 kg/m2, of
  2. Uw leeftijd ligt tussen de 60 – 75 jaar oud en uw BMI tussen de 20 – 30 kg/m2
  3. U hebt een goede algemene gezondheid
  4. U rookt niet en drinkt niet overmatig alcohol (dat wil zeggen > 14 glazen per week)

Kijkt u voor een uitgebreidere lijst met voorwaarden om deel te nemen aan dit onderzoek en aanvullende informatie alstublieft in de informatiebrochure.

Wat betekent het als u meedoet?

  • U komt 1 ochtend nuchter op studiebezoek om een bloedmonster af te staan, uw lichaamssamenstelling te meten, en vragenlijsten in te vullen met betrekking tot uw eetgewoonten, algemene gezondheid, en slaapkwaliteit.
  • Als u proefpersoon bent in de ouderen studiegroep en u toestemming geeft voor de follow-up, wordt u een 2e keer uitgenodigd. Dit 2e studiebezoek ziet er precies hetzelfde uit als het eerste studiebezoek.

Informatiebrochure Fit to grow old studie

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!


Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.