Foodtopia

Tot 3 januari 2016 is in Museum Boerhaave in Leiden de expositie Foodtopia met een overzicht van de meest spraakmakende voedselinnovaties in het verleden, het heden en de toekomst. Prof.dr.ir. Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research centre, en autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator op Foodtopia haar persoonlijke lijst van 11 spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst die een mondiale voedselcrisis moeten voorkomen.

Een greep uit de lijst van prof. Fresco:

  • Brood: Is er een mooier product denkbaar? Eenvoudig te bereiden en vol met hoogwaardige ingrediĆ«nten.
  • Aardappel: Oorspronkelijk niet uit Europa, maar door Nederlanders wel ontwikkeld tot een kwaliteitsproduct. Nederlandse aardappels zijn wereldberoemd.
  • Algen en insecten: Zo op het oog niet zo smakelijk, maar toch heel voedzaam. En weinig belastend voor het milieu. Binnen afzienbare tijd zeker terug te vinden in onze levensmiddelen.
  • Overgewicht: Op dit moment lijden wereldwijd meer mensen aan overgewicht dan aan ondervoeding. Minder en gezonder eten, en vooral begrijpen wat we eten en ervan genieten, is de boodschap.
  • Respect voor de boer: Het is een mirakel dat we afhankelijk zijn van maar een paar procent van de wereldbevolking die al ons voedsel produceert. Als je eet, denk dan eens aan die mensen. Ook straks kunnen we hen niet missen.

Links