Genen vertellen welke vezels gezond zijn

Bepaalde vezels hebben aangetoond effecten te hebben op verschillende gezondheidsaspecten, waaronder cholesterol verlaging. Er zijn veel aanwijzingen dat vezels ook een gunstig effect op het immuun systeem hebben, maar keihard is dat bewijs nog niet. Jurriaan Mes en zijn team onderzoeken de genen van darmcellen om beter te begrijpen hoe vezels werken.

Mes en zijn collega’s kweken darmcellen buiten het lichaam en voegt er dan verschillende voedingsvezels aan toe. Hij kijkt vervolgens welke genen in de darmcellen worden aan- en uitgeschakeld. Het onderzoek loopt nog, maar de eerste resultaten bieden nieuwe inzichten in de werking van vezels. Zo is bekend dat sommige voedingsvezels het cholesterolgehalte positief beïnvloeden. 'We dachten altijd dat dat kwam omdat de vezels het cholesterol aan zich binden, en zo voorkomen dat het vanuit de darmen in het bloed komt. Maar we zien nu ook dat genen die ervoor zorgen dat je lichaam cholesterol maakt, veranderen.' Het onderzoek laat ook zien dat darmcellen onder invloed van vezels meer signaalstoffen aanmaken die immuuncellen activeren.

Onderzoeksprogramma naar de werking van vezels

Het onderzoek van Mes maakt deel uit van het Europese onderzoeksprogramma Fibebiotics, dat erop gericht is om het wetenschappelijk bewijs voor de werking van vezels zo sterk te maken dat voedingsbedrijven claims mogen voeren op producten die rijk zijn aan vezels waarvoor het positieve immuun effect is aangetoond. 'Er zijn wel sterke aanwijzingen dat een aantal vezels effect hebben op het immuunsysteem. Met deze proeven willen we bijdragen aan het dossier.'

Eerder onderzoek naar bessen

Mes onderzocht met vergelijkbare technieken eerder al het effect van bessen op het menselijk lichaam. Uit dat onderzoek bleek dat bessen in de darm ervoor zorgen dat de activiteit van genen verandert die betrokken zijn bij de productie van amyloid beta, een eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.