Product of dienst

Gerbera groeimodel

Het computermodel voor groei van gerbera’s is op aanvraag verkrijgbaar bij Wageningen Plant Research. Gerbera-kwekers en adviseurs kunnen hiermee zelf de productie en kwaliteit van hun bloemen berekenen. Het model is bedoeld als ondersteuning bij strategische beslissingen zoals belichtingsvermogen of CO2-doseercapaciteit.

Het groeimodel voorspelt de groei en bloemkenmerken van de gerbera’s. Modellering van de blad- en bloemafsplitsing is hierbij essentieel. Het model gebruikt de klimaatfactoren temperatuur, licht, CO2, luchtvochtigheid en daglengte. Telers kunnen in het model hier invloed op uitoefenen door instellingen voor schermgebruik, krijten, CO2-dosering en setpoints voor temperatuur en licht te wijzigen.

De Botrytisvoorspeller, het computermodel om smet te voorspellen bij gerbera, is volledig geïntegreerd in het groeimodel. De botrytisvoorspeller via Letsgrow blijft gewoon bestaan, en kent het gemak van een automatische, uurlijkse berekening zonder dat de teler het model hoeft te hanteren.

Het computermodel gebruikt kasklimaatgegevens op 5 minuten. Hiervoor is er een koppeling met de data van de teler in letsgrow.com. Maar ook gebruikers zonder eigen klimaatgegevens kunnen het model gebruiken. Voor dat doel wordt het model geleverd met een standaard klimaatset.

Het model is ontwikkeld binnen het project “Gerbera Groeimodel” in een samenwerkingsverband tussen Wageningen Plant Research, Floriconsult, DLV Plant, LTO Glaskracht en enkele telers, en is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw (PT). Het model is inmiddels uitgebreid getest door gerberatelers en dit heeft een gebruiksvriendelijke, eenvoudig te bedienen interface opgeleverd. Het model is beschikbaar voor de Nederlandse gerberasector. Elke gebruiker betaalt jaarlijks een vergoeding voor onderhoud van model en gebruikskosten voor de dataconnectie.

Als u belangstelling heeft kunt u per mail contact op nemen het Pieter de Visser, onder vermelding van naam, postadres en bedrijfsnaam. Dan wordt toezending en installatie van het model gerealiseerd.