Gezonde, veilige en duurzame producten

De vraag van consumenten naar voedsel dat naast lekker en veilig, ook gezonder is neemt steeds meer toe. Welke producten en bestanddelen in voedsel bijdragen aan onze gezondheid is nog grotendeels onbekend.

Om het effect van voedsel op de gezondheid van mensen aan te tonen, onderzoekt Wageningen UR de negatieve en positieve gezondheidseffecten van onbewerkt voedsel. Doordat wij wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de effecten van onbewerkt voedsel op de gezondheid, helpen we bedrijven bij het onderbouwen van gezondheidsclaims en het bepalen van de voedingswaarde van hun producten. 

Productgebaseerde effectanalyse

In het onderzoek verschuift de aandacht steeds meer van analyse op enkele stoffen, naar analyse van het hele complex van stoffen (productgebaseerde effectanalyse). Het gaat niet alleen om dat elke stof een bepaald effect kan hebben. Stoffen kunnen ook elkaar beïnvloeden en daarmee nieuwe effecten genereren. Kennis hierover zal niet alleen de ontwikkeling en toepassing van nieuwe en goedkope gezonde producten stimuleren, maar zal ook consumenten motiveren ongezond eten te mijden. Voor het beoordelen van nieuwe technologieën, ingrediënten en voedingsmiddelen zijn proefdiersituaties vaak nog de standaard. Er wordt door Wageningen UR ook gewerkt aan systemen ter vervanging van het proefdieronderzoek