Go-Tomaat, een onderzoek naar de opname van de voedingsstof GABA uit tomaat

category_oproep_call

Go-Tomaat, een onderzoek naar de opname van de voedingsstof GABA uit tomaat

GABA is kortgeleden ontdekt als voedingsstof met mogelijke gezondheid bevorderende eigenschappen. GABA zit in thee en gefermenteerde producten maar ook in tomaten en aardappels. Omdat wij vrij veel tomaten en aardappels eten, zou GABA uit tomaten en aardappels veel kunnen bijdragen aan het verhogen van de GABA inname. Belangrijk is dan dat tijdens het eten van een voedingsmiddel GABA ook wordt opgenomen in ons lichaam.

Van GABA supplementen is al aangetoond dat het snel wordt opgenomen in het lichaam, in dit onderzoek wordt gekeken of de opname van GABA uit tomaat hiermee te vergelijken is. Bij dit onderzoek krijgt u naast een dosis GABA en tomaten ook een dosis glutamaat. Glutamaat komt veel voor in onze dagelijkse voeding. In het lichaam kan GABA gemaakt worden van glutamaat. Om die reden kijken wij met dit onderzoek ook of de inname van glutamaat zorgt voor een verhoging van GABA in het lichaam.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er voor u tegenover?

• Een vergoeding van € 470,-
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Profiel Deelnemers

U komt als man in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

• U heeft een BMI tussen de 18.5 en 25 kg/m2
  • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en 28 jaar oud
  • U heeft een goede algemene gezondheid
  • U heeft in de 3 maanden voorafgaand aan de studie geen aandoening van de maag of darmen gehad
  • U heeft een hemoglobine (Hb) niveau > 8.5 mmol/L
  • U heeft in de 2 maanden voorafgaand aan de studie geen medicatie gebruikt, met uitzondering van NSAIDs of paracetamol (minder dan 1x per week)
  • U bent geen gewicht aangekomen of verloren (meer dan 2 kg) in de maand voorafgaand aan de studie
  • U bent niet allergisch voor tomaten
  • U volgt geen specifiek dieet (bijv. vegetarisch, gluten vrij)
  • U gebruikt niet meer dan 1x per maand recreatief drugs en heeft geen geschiedenis van drugsgebruik
  • U rookt niet en drinkt niet meer dan 10 glazen alcohol houdende drank per week
  • U doet op dit moment niet mee aan ander wetenschappelijk onderzoek

Over het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de volgende data (u kunt uw voorkeur opgeven voor groep 1 of groep 2):

• Groep 1: maandag 4 november, maandag 11 november, maandag 18 november en maandag 25 november
  • Groep 2: donderdag 7 november, donderdag 14 november, woensdag 27 november en woensdag 4 december

Voorafgaand aan het onderzoek, komt u één keer naar een informatiebijeenkomst en één keer voor een geschiktheidsonderzoek naar de universiteit om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname (totale duur 2 uur).

Bij deelname aan het onderzoek doet u mee aan 4 testdagen met telkens minstens 1 week rust ertussen.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure:

Informatiebrochure Go-Tomaat studie

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.

Wij kijken er naar uit om u als deelnemer aan de Go-Tomaat studie te verwelkomen!