Stage/MSc Thesis: Groenere planten, meer CO2-opslag

Stage

Groenere planten, meer CO2-opslag

We zijn op zoek naar een MSc student die wil werken aan het optimaliseren van het aantal bladgroenkorrels in planten. Genetische schakelaars die het aantal chloroplasten verhogen worden opgespoord, zodat er meer bladgroen (chlorofyl) in de bladeren gevormd wordt en er meer fotosynthese kan plaatsvinden. Daardoor kunnen planten meer CO2 opslaan, zodat ze nòg beter kunnen worden ingezet om ons klimaat te beschermen.

De technologie richt zich op het identificeren van transcriptiefactoren en andere genetische schakelaars die de hoeveelheid bladgroen beïnvloeden. Vervolgens wordt gekeken naar het introduceren van deze schakelaars in modelplanten zoals tabak via 'metabolic engineering', en het gecontroleerd aan- en uitzetten van deze schakelaars. We willen hiermee vooral onderzoeken wat de kosten en baten zijn van hogere gehalten aan bladgroen in een plant. Uiteindelijk moet dit leiden tot planten die zo efficiënt mogelijk met verschillende lichthoeveelheden kunnen omgaan; niet alleen in kassen maar ook in het veld.

Wat houdt de stage in?

Je zult je in eerste instantie richten op het identificeren van structurele eiwitten en transcriptiefactoren in planten uit diverse taxa, die bekend staan om een hoog chlorophylgehalte (bijvoorbeeld spinazie, brandnetel en boerenkool). Kandidaatgenen worden geselecteerd op basis van kennis over zandraket (Arabidopsis). Een aantal van deze kandidaatgenen zullen we uit deze planten klonen en tot expressie brengen in Nicotiana. Het effect van overexpressie van deze genen zullen we analyseren met behulp van fluorescentiemeting, microscopie en HPLC. Dit geeft ons informatie over de fotosynthetische activiteit, het aantal plastiden en de hoeveelheid chlorophyl.

• Niveau student: MSc (Thesis)

• Duur: minimaal 5 maanden

• Locatie: Wageningen

Lees meer over het project: