Kassa Groen TV: Luud Gilissen over speltbrood

Kassa Groen TV op dinsdag 7 januari 2014, besteedde aandacht aan speltbrood. Luud Gilissen van Bioscience gaf uitleg over het hoe en waarom van het gebruik van dit bijzondere graan en zijn mening over het speltbrood in de supermarkt.

Speltbrood is populair. Het is verkrijgbaar in de supermarkt. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij de specialist blijkt echter moeilijk te controleren. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit en het zou dus bijgemengd kunnen zijn met iets anders. Er zijn namelijk geen regels voor speltbrood in Nederland.

Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Speltgraan is familie van de broodtarwe, maar heeft andere teeleigenschappen en een dikkere kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit maakt de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.

Kassa kocht verschillende speltbroden van supermarkten en liet ze bestuderen door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker Luud Gilissen van Wageningen University.