Use case

KoPro, een onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van Kori-tofu

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct waarvan verschillende soorten bestaan. Kori-tofu is in Nederland een nog vrij onbekende tofusoort, maar wordt op veel plekken in Azië (met name Japan) gegeten. Kori-tofu betekent letterlijk 'bevroren tofu'. Tijdens het invriezen veranderen de eigenschappen van de tofu. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van Kori-tofu mogelijke voordelen heeft voor de gezondheid. In deze studie willen we onderzoeken of het eten van Kori-tofu een gunstig effect heeft op de suikerhuishouding.

Het doel van dit onderzoek is om te toetsen of het toevoegen van kori-tofueiwitten aan een koolhydraatrijke maaltijd een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit willen we onderzoeken in proefpersonen met een licht verhoogde suikerspiegel of met een (milde) ongevoeligheid voor insuline.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er tegenover?

• Een financiële vergoeding van €160
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Profiel deelnemers

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u:

• tussen de 50 en 75 jaar oud bent
  • een BMI* heeft boven de 25 kg/m²
  • een verminderde tolerantie voor suiker heeft (dit zullen we testen in het geschiktheidsonderzoek)
  • geen last heeft van uw maag-darm kanaal, lever of nieren of hieraan geopereerd bent
  • geen medicijnen gebruikt die de studieresultaten kunnen beïnvloeden: zoals medicijnen die een effect hebben op bloedsuiker
  • geen bloedarmoede heeft (dit zullen we testen in het geschiktheidsonderzoek)
  • geschikte bloedvaten heeft voor een infuusnaaldje (dit zullen we testen in het geschiktheidsonderzoek)
  • geen dieet volgt
  • niet rookt
  • minder dan 4 glazen alcohol per dag drinkt
  • geen drugs gebruikt
  • geen voedselallergie heeft voor de producten die we gebruiken in de studie
  • niet deelneemt aan een andere studie
  • bereid bent om eventuele bloeddonatie bij de bloedbank op te geven tijdens te studie
  • niet werkzaam bent bij de Food, Health and Consumer Research group van Wageningen Food & Biobased Research

*BMI = gewicht in kg / (lengte in m x lengte in m)

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd in februari 2020 op de universiteit in Wageningen (in gebouw Helix). De totale duur van de studie is 2 weken.

Voorafgaand aan het onderzoek komt u 1x naar de universiteit voor een informatiebijeenkomst waar u uitleg krijgt over het onderzoek. Indien u besluit mee te doen voeren we aansluitend een geschiktheidsonderzoek uit, bestaande uit een korte vragenlijst, het meten van uw lengte en gewicht en beoordeling van de bloedvaten.

Indien u geschikt bent, wordt u een week later uitgenodigd voor een aanvullend geschiktheidsonderzoek waarmee we bepalen of u mee kan doen. Hiervoor komt u nuchter naar de onderzoekslocatie en krijgt u een suikerdrankje. We nemen op deze ochtend bij aanvang en na 2 uur een buisje bloed bij u af. Wanneer u heeft deelgenomen aan dit geschiktheidsonderzoek, maar niet kunt meedoen aan de studie, dan ontvangt u een waardebon ter waarde van €20,-.

Bij deelname aan het onderzoek:

• Komt u 2x naar de universiteit voor een testochtend (bezoek van ongeveer 5 uur)
  • Krijgt u een infuuskatheter die 5 uur blijft zitten voor bloedafname
  • Draagt u anderhalve week een glucosesensor op de huid die uw bloedsuikerspiegel meet

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de KoPro studie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en meldt u aan voor één van de informatiebijeenkomsten.

Informatiebrochure KoPro studie

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.

Wij kijken er naar uit om u als deelnemer aan de KoPro studie te verwelkomen!