Radio & TV

Krijn Poppe bij het NOS Radio 1 Journaal over record export landbouwgoederen

Nederland exporteerde in 2019 vorig jaar voor 94,5 miljard euro aan landbouwgoederen. Een recordwaarde, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. Al is een record inmiddels niet zo uniek meer, al jaren stijgt de export van landbouwproducten. En dat terwijl er steeds meer discussie is over de milieubelasting die onze agrarische productie met zich meebrengt zoals bijvoorbeeld door stikstof.

Krijn Poppe in gesprek met Jurgen van den Berg over vragen als "Komen deze producten allemaal letterlijk van het Nederlandse land"? "Waarom stijgt de export jaarlijks?", en "moet een klein land als Nederland nog wel zoveel willen exporteren?" Een tipje van de sluier, volgens Poppe zou de discussie zou moeten gaan over de vraag of de milieu-impact van de laatste 10 of 20% van onze agrarische productie niet te zwaar is in verhouding tot de verdiensten.

Beluister het fragment

Na Krijn Poppe komt ook minister Carola Schouten van landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aan het woord over de Nederlandse agrarische export.

Lees meer: