Kwaliteit van grondstoffen

Vertrouwen in voedsel is belangrijk, door schandalen (paardenvlees, melamine in melk) wordt dat vertrouwen nogal eens op de proef gesteld. Voedsel authenticiteit is dan ook van groot belang.

Prof. Dr. Saskia van Ruth heeft met haar team daar veel expertise in opgebouwd en ontwikkeld nieuwe technieken om de daadwerkelijke samenstelling van voedsel te garanderen.

Fraude met voedsel is zo oud als de mens en komt in steeds geraffineerdere vorm voor. Er zijn dan ook geavanceerde onderzoekstechnieken nodig om de identiteit van producten te kunnen bevestigen en fraude te kunnen vaststellen/voorkomen. Zeker voor producten waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien hoe ze geproduceerd zijn. Zo heeft het werk geresulteerd in analyses voor (biologische) eieren, (paarden-) vlees, Vanille-ijs, koffie en marsepein. Ook aan palmolie en sinaasappelsap is gewerkt en nu wordt hard gewerkt aan het analyseren vande herkomst van (duurzame) cacao.