Leo Marcelis bij Groen Licht: “Hoe kunnen we de wereldbevolking van verse groenten voorzien?”

In het programma Groen Licht vraagt acteur Bartho Braat zich af of je met groenten uit eigen tuin het wereldvoedselprobleem kunt oplossen. Voor het antwoord ging het programma langs bij Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie, die werkt aan oplossingen om de wereldbevolking van verse groenten te kunnen voorzien. Verwacht wordt dat de vraag naar plantaardig voedsel met 60% zal toenemen. Er moet dus efficiënter worden geproduceerd op een klein oppervlak.

Bekijk de uitzending

Bij Wageningen University & Research worden duurzame tomaatjes gekweekt in speciale klimaatkamers. Zo heb je als teler alle omstandigheden in de hand, je kunt met Led-verlichting in allerlei kleuren uitproberen welk plantje wanneer welk licht nodig heeft. Led-verlichting is superzuinig, maar kost op grote schaal nog steeds veel energie. Dat verbruik moet dus nog omlaag, zegt Marcelis.

Een ander voordeel van deze moderne teelt is dat er geen pesticiden nodig zijn. Ook besparen de nieuwe technieken het waterverbruik. In Zuid-Europa is nu 60 liter water nodig voor de teelt van een kilo tomaten. Als er binnen wordt geteeld met moderne technieken, dan heb je uiteindelijk maar een paar liter water nodig, vertelt Marcelis.

Lees meer in het Dossier