Aanleg oesterrif om de kust van Bangladesh te beschermen. Project ECOBAS, eco-engineering, building with nature.

Achtergronden bij onze advertenties

Levende golfbreker

Aan de dichtbevolkte kust van Bangladesh spoelen bij storm de beschermende aarden wallen regelmatig weg. Overstromingen zijn het gevolg. Wageningse onderzoekers ontwierpen met partners levende golfbrekers die de wallen beschermen.

Zij legden voor de kust een strook hard materiaal aan. Daarop hechten zich oesters zodat er een rif gaat groeien. Aan de landzijde ontstaan zandbanken, waarop bewoners mangrovebomen planten. Deze breken de golven en bieden een leefmilieu voor vis en krab die tevens voorzien in extra inkomen voor de bevolking. Zo werkt Wageningen UR aan de kwaliteit van leven.

De levende kustbrekers voor de kust van Bangladesh zijn het resultaat van het ECOBAS-project, waarin IMARES Wageningen UR en LEI Wageningen UR samenwerken met Royal HaskoningDHV en het Institute of Marine Sciences and Fisheries van de University of Chittagong, Bangladesh.