LiMeS – Onderzoek naar het effect van zuivelvetten en visolie op de spierfunctie

Use case

Als we ouder worden, kan de functie van de spieren en de hersenen minder worden. Het toevoegen van visolie en vetten uit zuivel aan de voeding zou ervoor kunnen zorgen dat deze functie verbetert bij veroudering. In deze studie wordt onderzocht wat het effect is van visolie en zuivelvetten op de spierfunctie en functioneren van het brein. Wij zijn op zoek naar deelnemers van 65 jaar en ouder voor dit onderzoek tussen februari en augustus 2020 bij Wageningen University & Research.

Meedoen?

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar uw stofwisseling? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst bij Wageningen University & Research. De eerste informatiebijeenkomsten vinden plaats op 9 december, 10 december en 18 december.

Wat staat er tegenover?

• Voor deelname aan het totale onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 300,00
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek
  • U krijgt inzicht in een aantal gezondheidsgegevens van uzelf

Profiel deelnemers

Wij zijn op zoek naar 27 deelnemers met het volgende profiel:

• U bent 65 jaar of ouder
  • U heeft een BMI tussen de 20 en de 30 kg/m2 (u bepaalt uw BMI door uw gewicht in kilogram te delen door uw lengte x uw lengte in meters)
  • U bent niet extreem fysiek actief (maximaal 1 uur in de week intensief sporten)
  • U heeft een goede gezondheid
  • U rookt (al minimaal 5 jaar) niet
  • U drinkt geen tot maximaal 2 glazen alcohol per dag
  • U gebruikt geen drugs
  • U heeft geen diabetes
  • U heeft geen allergie of intolerantie voor visolie, koemelk(eiwit) of lactose
  • U gebruikt geen medicatie tegen trombose
  • U gebruikt niet structureel visolie supplementen
  • U neemt niet deel aan ander medisch wetenschappelijk onderzoek

Over het onderzoek

U krijgt 12 weken voedingssupplementen (een toevoeging aan het eten) van visolie en zuivelvetten of voedingssupplementen van visolie en plantaardige vetten. Welke combinatie u krijgt wordt door loting bepaald.

Voorafgaand aan het onderzoek vindt er een informatiebijeenkomst en een geschiktheidsonderzoek plaats van ongeveer een uur. Tijdens dit onderzoek wordt uw lengte, gewicht, hartslag en bloeddruk gemeten en wordt er bloed geprikt. Dit onderzoek is nodig om te bepalen of u geschikt bent om deel te nemen aan het onderzoek.

Indien u inderdaad kunt deelnemen aan het onderzoek komt u 7 keer (gedurende 12 weken) naar de universiteit voor diverse metingen. Voordat u begint met de voedingssupplementen wordt uw lichaamssamenstelling ('vetpercentage') en energiegebruik gemeten. Ook worden de functie van de spieren en de hersenen gemeten. Als laatste wordt er een klein stukje spier uit uw bovenbeen genomen. Deze metingen zullen over twee opeenvolgende ochtenden verdeeld worden.

Daarna start de periode waarin u de voedingssupplementen zult nemen. In deze periode vindt na 4 en 8 weken een tussenbezoek van ongeveer 30 minuten plaats. Tijdens deze bezoeken wordt uw gewicht en bloeddruk gemeten en wordt er bloed bij u wordt afgenomen.

Na 12 weken herhalen we de metingen van het begin van het onderzoek: het meten van uw lichaamssamenstelling en uw energiegebruik. Ook worden de functie van de spieren en de hersenen gemeten. Als laatste wordt er een klein stukje spier uit uw bovenbeen genomen. De metingen zullen wederom twee ochtenden in beslag nemen.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure.

Informatiebrochure LiMeS studie

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.