Sip van Wieren geeft een interview af voor de TV-ploeg van EenVandaag. (Foto: Herman van Oeveren)

‘Lokschapen’ trekken televisieploegen aan

Ondanks de stortbuien met donder en bliksem bleven de schapen in natuurgebied Horsterbos van Staatsbosheer in Flevoland kalm en vredig grazen op donderdag 5 juni. Meer van hun stuk waren de leden van de drie cameraploegen en verslaggevers die de kudde met herderin gadesloegen om vast te leggen hoe de schapen ter plaatse aanwezige teken zouden vangen. De ‘lokschapen’ vormen een nieuwe methode die onderzoekers van de Wageningse leerstoelgroep Resource Ecology inzetten om te toetsen in hoeverre de tekendichtheid lokaal verminderd kan worden.

TV opnames zijn donderdag 5 juni uitgezonden op Omroep Flevoland, Omroep Gelderland en EenVandaag. Verder was Radio 1 aanwezig en volgt er een reportage in Kidsweek.

Anti-tekenmiddel

De Wageningse onderzoekers Sip van Wieren en Herman van Oeveren legden onder een paraplu of tussen de buien door aan de verslaggevers uit hoe de schapen worden beschermd met een anti-tekenmiddel. Als ze door het gras struinen zullen de teken zich hechten aan het schaap en snel het loodje leggen. Die procedure wordt gedurende het voorjaar en zomer een aantal malen herhaald. Daardoor zal, zo is de gedachte, ter plekke het aantal teken verminderen. En dat verkleint de kans op tekenbeten bij mens en huisdier.

Of en in hoeverre deze tamelijk selectieve bestrijdingsmethode werkt is onderwerp van onderzoek. Wel zo relevant, want teken die besmet zijn met de Borelia-bacterie kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. De schapen hoeven zich geen zorgen te maken over tekenbeten, hun enige zorg is het wakende oog van de alerte herdershond.