Marcel Dicke vertelt in Radio Een Vandaag over virus dat 'zombie'-lieveheersbeestjes veroorzaakt

De larven van de sluipwesp Dinocampus coccinellae leven in lieveheersbeestjes en doen zich tegoed aan het kevertje, ontdekten wetenschappers al enige tijd geleden. Als de larve klaar is om als wesp de pop te verlaten, laat hij zijn gastheer vrij, die soms nog genoeg krachten heeft om als 'levende dode' door te leven. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze 'mindcontrol' bij lieveheersbeestjes wordt veroorzaakt door een virus.

De larve wordt als eitje in het zachte binnenste van het kevertje gelegd, waar hij geen last heeft van vijanden. Na een dag of 20 breekt de larve half uit het lieveheersbeestje en maakt hij een pop tussen zijn pootjes, waardoor het kevertje verlamd raakt en hij niet anders meer kan dan met zijn lijf de pop onder zich te beschermen. Daarna verlaat de wesp de pop en het lieveheersbeestje leeft nog een tijd als zombie verder.

Marcel Dicke, entomoloog van Wageningen UR, verklaart, in de uitzending van Radio Een Vandaag op 20 februari 2015, dat uit nieuw onderzoek blijkt dat een virus de oorzaak is van dit fenomeen.

Luister naar de uitzending

Meer informatie