NPO Broodje Gezond: krijg je van vlees eten kanker? Ellen Kampman over de risico’s

NPO Broodje Gezond: krijg je van vlees eten kanker? Ellen Kampman over de risico’s

Het wijst erop dat rood en bewerkt vlees het risico op dikkedarmkanker verhoogd. Met die boodschap kwamen onderzoekers een paar maanden geleden al. Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris van het programma Broodje Gezond, vleesliefhebbers, gaan hier verder op in en zoeken uit hoe het nou echt zit.

Door het eten van alle soorten vlees, behalve kip, heb je een grotere kans op dikkedarmkanker. Ellen Kampman legt uit dat het wel gaat om relatief grote hoeveelheden: bij het eten van meer dan 2 kilo vlees (anders dan kip) per maand heb je een verhoogde kans op dikkedarmkanker. Door de natuurlijke kleurstof heemijzer, dat mensen ook in zich hebben en waardoor wij een kleurtje hebben, beschadigt de wand van de darm. Als je veel vlees eet kan dat dus kanker veroorzaken. Bewerkt vlees is vaak rood vlees, en met de toevoeging van nitriet, een stof die zorgt dat vlees langer houdbaar blijft, zorgt dat voor een nog hogere kans op dikkedarmkanker. Dit geldt ook voor vleeswaren.

Bekijk de aflevering

Krijg je van vlees eten kanker? - 17 mei 2016 - KRO-NCRV Broodje Gezond