NUTRIMI studie: Voeding om symptomen bij PDS te verlichten via de microbiota

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening met grote invloed op de kwaliteit van leven. De behandeling voor de klachten die hierbij veelal optreden is niet gemakkelijk, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn waarvan de werking ook nog niet volledig begrepen wordt. Er zijn verscheidene therapieën (zoals cognitieve gedragstherapie) die toegepast kunnen worden. Deze geven echter niet voor iedereen dezelfde verlichting van hun klachten. We weten verder dat voeding een belangrijke rol speelt en dat bepaalde stoffen mogelijk tot verlichting van (darm)klachten leiden die horen bij PDS. Mogelijk speelt de samenstelling van de microbiota hierin een belangrijke rol. Dat willen we graag in deze studie onderzoeken met een viertal voedingssupplementen: drie onverteerbare voedingsvezels en een eiwithydrolysaat (een geknipt eiwit) uit koemelk. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat inname van dit soort voedingssupplementen mogelijke voordelen kan hebben op de (darm)gezondheid, echter niet elk voedingssupplement heeft hetzelfde gunstige effect.

Het doel van dit onderzoek is om te toetsen of de geselecteerde voedingssupplementen een gunstig effect hebben op de bacteriecultuur in de ontlasting, op de stoelgang en overige PDS-gerelateerde klachten. Dit willen we onderzoeken in proefpersonen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Dit onderzoek duurt 4 weken. Tijdens de 4-weekse interventieperiode gaat tweemaal daags de voedingssupplementen gebruiken. Het onderzoek vindt plaats tussen mei en juli. Het onderzoek zal geheel plaatsvinden in de thuissituatie.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. U kunt zich aanmelden voor één van de online informatiebijeenkomsten.

Wat staat er voor u tegenover?

• een financiële vergoeding van € 110,-;
  • een mogelijke verbetering van uw klachten;
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Profiel deelnemers

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 70 mannen en vrouwen uit omgeving Wageningen (+50 km) of 20 km rondom Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn of Den Bosch die:

• PDS hebben (dit zal voor dit onderzoek ook nog via een vragenlijst worden gecheckt);
  • tussen de 18 en 65 jaar oud zijn;
  • een BMI hebben tussen de 18.5-30 kg/m2.
  • in het bezit zijn van een mobiele telefoon waar apps op kunnen worden gedownload (iOS versie 9 en ouder, Android versie 4.4 en ouder. Telefoons die zijn gemaakt in 2013 of later zijn vaak geschikt);
  • bereid zijn om het eetpatroon stabiel te houden gedurende de studie;
  • geen ziektes hebben die de studieresultaten kunnen beïnvloeden: zoals ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en coeliakie, kanker, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoening;
  • geen darmoperaties hebben ondergaan (behalve verwijderen blinde darm of de galblaas);
  • geen medicijnen gebruiken die de studieresultaten kunnen beïnvloeden, zoals: anxiolytica, codeïne en antibiotica (3 maanden voorafgaand en gedurende de studieperiode). Medicijngebruik wordt beoordeeld door de onderzoeksarts;
  • geen FODMAP-beperkt dieet volgen
  • geen gebruik maken van voorgeschreven laxatieven (laxeermiddelen). Laxatieven die vrij verkrijgbaar zijn, zijn wel toegestaan, maar hiervoor wordt gevraagd deze te stoppen minimaal 4 weken vóór de studie of gebruik constant te houden gedurende de studie.
  • geen gebruik maken van prebiotische of probiotische voedingssupplementen (deze moeten worden gestopt tenminste 4 weken vóór de start van de studie) of niet-consistent gebruik van andere voedingssupplementen. Sommige supplementen zijn toegestaan, maar gebruik moet wel constant worden gehouden gedurende de studie. Supplementengebruik wordt beoordeeld door de onderzoeksarts;
  • indien vrouw: niet zwanger bent (of wilt worden tijdens de studie), geen borstvoeding geeft;
  • niet meer dan 2 (vrouwen) of 4 (mannen) glazen alcohol per dag drinken;
  • geen harddrugs gebruikt;
  • niet deelneemt aan een andere studie;
  • niet werkzaam bent bij Food Health & Consumer Research groep bij Wageningen Food & Biobased Research;
  • niet wilsonbekwaam bent.

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek woont u een online informatiebijeenkomst van een uur bij waar u uitleg krijgt over het onderzoek en vragen kunt stellen.

Indien u besluit mee te doen, wordt u gevraagd een toestemmingsverklaring te tekenen en een vragenlijst in te vullen om geschiktheid te bepalen.

Bij deelname aan het onderzoek:

• vult u tijdens de studie dagelijks een korte vragenlijst in (duur: ~3 min per dag);
  • vult u op 2 momenten tijdens de studie een uitgebreidere vragenlijst in, met name gericht op uw voeding en PDS-gerelateerde klachten (~90 min per keer);
  • gebruikt u tijdens de interventieperiode van 4 weken tweemaal daags een voedingssupplement of een placebo;
  • verzamelt u tweemaal uw ontlasting (U ontvangt hiervoor de benodigde materialen).

Meer informatie leest u in de informatiebrochure:

Informatiebrochure NUTRIMI Studie

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de NUTRIMI studie en wilt u er meer over weten?

Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en meld u aan voor één van de informatiebijeenkomsten.

Vragen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via: nutrimi.studie@wur.nl