Natuurrubber uit de Russisch paardenbloem

Natuurrubber uit de Russische paardenbloem in De Kennis van Nu

Wie ligt er tussen de paardenbloemen in de kas? De uitzending van De Kennis van Nu stond donderdag 20 oktober in het teken van 'Nieuw rubber'. Ingrid van der Meer werd geïnterviewd als coördinator van het Europese project Drive4EU, waarin Wageningen University & Research, samen met internationale bedrijven en onderzoeksinstituten, werkt aan natuurrubber uit de Russische paardenbloem.

Ingrid van der Meer is coördinator van Drive4EU ('Dandelion Rubber and Inulin Valorization and Exploitation for Europe'). Zij onderstreept het belang van een volwaardig alternatief voor de Hevea brasiliensis, de naam van de rubberboom. ‘De wereld is nu volledig afhankelijk van Zuid-Oost-Azië. In Zuid-Amerika, waar de eerste plantages waren, is grootschalige teelt door een schimmelziekte onmogelijk. Als die ziekte naar Azië overslaat, komt de productie van natuurrubber lam te liggen. Er moet een alternatief zijn.’

Hoewel natuurrubber in minstens 2.500 plantensoorten voorkomt, zijn de meeste soorten niet geschikt voor grootschalige productie van kwalitatief goed rubber. Dat is de Russische paardenbloem, Taraxacum koksaghyz, wel.

Bekijk de uitzending