Impact story

Nette varkens gebruiken een toilet

Het natuurlijke gedrag van varkens is dat ze eerst hun liggebied kiezen en daarna het ontlastingsgebied. Door feces- en urinedeposities in een klein gebied te concentreren, kunnen beide fracties afzonderlijk worden verwijderd.

Voordelen voor het milieu

De toiletten bieden ook mogelijkheden voor varkenshouders om de milieuhinder te verminderen. Scheiding vermindert de vorming van het vluchtige ammoniak. Snelle afvoer van mest vermindert de uitstoot van methaan en geur.

Varkens zijn goed te trainen om op een bepaalde plek te poepen, waardoor het eenvoudig is om daar een varkenstoilet te plaatsen en de mest te verwijderen.
Nico Verdoes, onderzoeker Veehouderij en omgeving

Toepassing op varkensbedrijven

We hebben verschillende toiletontwerpen getest in ons Varkens Innovatie Centrum (VIC Sterksel). Op basis van de opgedane kennis hebben een aantal commerciĆ«le varkenshouders ze inmiddels geĆÆnstalleerd.

Beter welzijn en gezondheid

Het construeren van varkenstoiletten draagt aanzienlijk bij aan de reductie van ongewenste emissies door varkensbedrijven en draagt zo bij aan het welzijn en de gezondheid van dieren (en mensen). Gezien hun voordelen worden varkenstoiletten naar verwachting in de toekomst meer en meer gebruikt.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan