Onderzoek - Algen als brandstof

Veel onderzoekers schatten dat de fossiele brandstoffen over vijftig jaar op zijn. We hebben dus alternatieve grondstoffen nodig, zoals wind-, water- en zonne-energie. Maar voor deze energievormen is het onzeker hoeveel je elke dag kan opwekken, omdat het afhankelijk is van de weersomstandigheden. Biomassa, gemaakt uit algen bijvoorbeeld, heeft de potentie om op grote schaal geproduceerd te worden. Rijden auto’s binnenkort op algen?

In het laboratorium hebben onderzoekers al aangetoond dat de biomassa van algen kan worden omgezet in biobrandstof. Of dit op grote schaal in de buitenlucht ook mogelijk is, wordt nog onderzocht. Toch zijn algen favoriet voor dit doel. Het kan namelijk gemakkelijk gewonnen worden en er kan geld mee verdiend worden.

Algen kunnen ook dienen als basisbestanddeel van voedsel, en van chemische producten zoals verf. Om al deze mogelijkheden te onderzoeken, heeft Wageningen University het AlgaePARC gebouwd. Hier wordt alle kennis over algen verzameld en er staan grote opstellingen en bassins om de algenkweek uit te testen. Ze maken letterlijk de overgang van laboratorium naar de praktijk!

Gerelateerde opleidingen: