Onderzoek naar klein aantal patiënten met Q-koorts

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn in de zomer van 2017 drie mensen met Q-koorts gemeld. In deze situatie is het bijzonder dat het om drie mensen in één gezin gaat. De GGD, NVWA, RIVM, GD en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak van de besmettingen.

Onderzoek

Elk jaar krijgt het RIVM 20-30 meldingen van patiënten met Q-koorts. Dat is ongeveer op het niveau van voor de Q-koortsuitbraak in Nederland (2007-2010). Er is onderzoek in gang gezet om te achterhalen wat de mogelijke bron van deze drie gevallen binnen het gezin is.

Uitkomsten

Na onderzoek is vastgesteld dat twee gezinsleden niet besmet waren met dezelfde stam van de Q-koortsbacterie. Van het derde gezinslid was geen materiaal voor typering beschikbaar. In de omgeving waren meerdere vleesschapen die de Q-koortsbacterie bij zich droegen. De stammen van sommige van deze schapen en een van de patiënten leken op elkaar maar kwamen niet precies overeen. De GGD ontving het afgelopen jaar geen andere meldingen van Q-koorts uit de omgeving.