Onderzoekers in de media: aangespoelde dwergvinvis wordt ontleed

Op 15 december is sectie gedaan op de aangespoelde dwergvinvis in de haven van Harlingen. De aangespoelde dwergvinvis op de Razende Bol trekt veel media-aandacht van verschillende radio- en tv-programma's (bijv. om 18:00 uur bij Hart van Nederland). Het dier was al gestorven voor het strandde. Onderzoekers van IMARES kijken naar de maag- en darminhoud, bij de Universiteit Utrecht doen ze de sectie en Naturalis is erbij betrokken vanwege de botten.

Foto: De exacte doodsoorzaak is nog onbekend. Misschien wordt er meer duidelijk als de darmen zijn onderzocht. (Foto: Steve Geelhoed)

Update:

Bij het ontleden van de aangespoelde dwergvinvis zijn de onderzoekers op een foetus gestuit. “We vonden extra botten van ca. 1 meter bij ontleden van de dwergvinvis. Ze was dus drachtig. Heel bijzonder”, aldus de onderzoekers van Naturalis

In de media:

Dwergvinvis aangespoeld

Het was weer raak, dit weekend: er is een dode dwergvinvis aangespoeld op de Razende Bol (de zandplaat in de Noordzee, tussen Den Helder en Texel). Dat gebeurde zaterdag: op de dag af drie jaar na "Johanna".

De aangespoelde dwergvinvis ligt klaar voor sectie in de haven van Harlingen (Foto: Steve Geelhoed)

Een dwergvinvis is groot

"Dwerg" is hier een relatief begrip: inderdaad veel kleiner dan de gewone vinvis van vorig jaar bij Scheveningen, maar het is een volwassen exemplaar van ca 9 meter lang en enkele tonnen zwaar. Enkele weken geleden hadden we een jong exemplaar van een meter of 6 lang (binnengebracht op de boeg van een vrachtschip in Rotterdam), met allerlei interessante visresten in de maag.

Onderzoek naar voedsel in maag en darm

Die vorige was vers, dit volwassen dier is niet zo fris meer (het was al een tijdje dood voordat het aanspoelde), maar nog wel intact: de maag en darmen zitten er dus nog in: daar houden we van, als dieet-onderzoekers! Het lijk is op maandag geborgen en verscheept naar Harlingen. Daar deden de onderzoekers een dag later sectie op de kade: Universiteit Utrecht voor de pathologie, Naturalis voor het skelet, IMARES voor de maag en de darmen. Er was belangstelling ter plaatse van de media, o.a. Radio 1 en Radio Noord-Holland en de Leeuwarder Courant kwamen langs.

De dwergvinvis wordt opgetakeld (Foto: Steve Geelhoed)

De darmen worden uit de dwergvinvis verwijderd (Foto: Steve Geelhoed)