Onderwerp scriptie

Onderzoeksstage Wageningse jongerenraad

De roep om jongerenparticipatie wordt steeds luider. Covid-19 benadrukt het belang om jongeren bij gemeentelijk beleid te betrekken. Onderzoeken wijzen uit dat veel gemeenten worstelen met jongerenparticipatie. Denk aan betrokkenheid bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie van beleid. Onze jongerenraad bestaat al meer dan 10 jaar, met een aantal mooie resultaten. De Wageningse jongerenraad adviseert gevraagd en ongevraagd over gemeentelijk jeugd(gezondheids)beleid.

Het is moeilijk de jongerenraad structureel goed te laten functioneren. Dit heeft te maken met verschillende factoren, die zowel in kwaliteit (bijv. de mate van zelfstandigheid of bruikbaarheid van advies) als kwantiteit (ledenbestand) tot uiting komen. Op dit moment zijn er weinig leden. Ook de jongerenraad wil een verbeterslag. De huidige constructie stimuleert volgens hen onvoldoende om succesvol te zijn.

Daarom hebben we behoefte aan een onderzoek naar de behoeften van Wageningse stakeholders, gecombineerd met een benchmark bij een aantal ‘voorbeeldgemeenten’. Vervolgens mag jij adviseren over de doorontwikkeling van de Wageningse jongerenraad. Daarnaast kan je ervaring opdoen met het werken bij de beleidsafdeling van het sociaal domein va de gemeente Wageningen.

Geinteresseerd of wil je meer weten? Neem dan contact op met Rudy de Jager (rudy.de.jager@wageningen.nl) en Willemijn Mostert-Sneller (willemijn.mostert-sneller@wageningen.nl)
(met thesiscoordination.hswur.nl in de CC).

Informatie

Duur: 4 maanden
Start: Maart 2022
Taal: Nederlands/Engels