Onderwerp scriptie

Ouderen en virtuele voedingscoaches: evaluatie van een 8-weekse eHealth interventie

Ben je geĆÆnteresseerd in het veranderen van gedrag via eHealth? En zou je willen leren hoe het ontwikkelen en evalueren van een interventie en applicatie in de praktijk er aan toe gaat? Misschien is deze thesis opdracht dan wel iets voor jou. 

Achtergrond
De thesis opdracht of stageopdrach is onderdeel van het project "How to design Persuasive E-health Agents for Coaching Older adults towards dietary behaviour change (PACO)" Het project moet fundamentele inzichten geven in de acceptatie, werkingsmechanismen en overtuigingskracht van virtuele agents voor eHealth. Dergelijke agents, welke door de computer worden gegenereerd en geanimeerde gesprekspartners voor technologiegebruikers zijn, maken rijke en persuasieve geautomatiseerde communicatie mogelijk. Aangezien naleving van gezondheidsadviezen belangrijk is voor positieve gezondheidsresultaten, kan een succesvol ontwerp van persuasieve virtuele agents enorme gezondheidsvoordelen hebben. Via een reeks onderzoeken (co-ontwerpsessies met ouderen, ontwerpexperimenten en een real-life evaluatie) identificeren we de verschillende factoren die het potentiƫle succes van virtuele agents voor veranderingen in het voedingspatroon bij ouderen verklaren. Het project heeft een duur van drie jaar en is in samenwerking met het RRD (Roessing Research and Development), WAAG en het NFE (Nationaal Ouderenfonds).

De opdracht
Op 1 Juni gaat het onderzoek van start. De evaluatie gaat op 1 September van start. Samen met het Ouderenfonds proberen we 60 deelnemers te includeren, die gevraagd worden om de applicatie gedurende 8 weken te gebruiken. Er liggen verschillende onderzoeksvragen, onder andere: wordt de agent geaccepteerd? Hoe persuasief is deze? Zien we ook een verschil in gedragsuitkomsten? Hoe wordt de applicatie gebruikt? Om deze vragen te beantwoorden wordt er gebruik gemaakt van logdata, verschillende vragenlijsten (onder andere voor het meten van kwaliteit van leven, SDT-constructen, persuasiviteit en usability), interviews (naar tevredenheid en technische problemen) en gezamenlijke bijeenkomsten. Het is dus een combinatie van zowel kwantitatieve als kwalitatieve data. Je bent vrij in het opstellen van je eigen onderzoeksvraag, afhankelijk van je interesse en expertise. Wanneer de data verzameling is afgerond, ga je dus aan de slag met je eigen onderzoeksvraag op basis van de voor jou relevante data. 

Onderzoekstaken
Je werkt nauw samen met Lean Kramer, maar je wordt ook betrokken in het PACO project team. Tijdens de evaluatie ben je betrokken bij de inclusie, help je bij het installeren van de tablets, het verzamelen van de data, maar ook bied je technische ondersteuning aan de deelnemers indien nodig.

Periode
Start in Mei/Juni 2020 (Periode 6).

Criteria
We zijn op zoek naar twee Nederlandstalige studenten, aangezien de dataverzameling in het Nederlands zal plaatsvinden. De master MNH of MCH zou goed aansluiten. We verwachten we dat je organisatorisch bent ingesteld en bereidt bent om te reizen indien nodig. Specifieke kennis of ervaring is niet nodig, wel is een interesse in technologie (en specifiek eHealth) gewenst. Wij bieden daarentegen begeleiding en bieden je de kans om het proces van achter te schermen te observeren. 

Hebben we je interesse gewekt? Of heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met lean.kramer@wur.nl