Bitterzoet studie

Use case

Bitterzoet-studie

Wageningen Food & Biobased research is op zoek naar proefpersonen voor een wetenschappelijk onderzoek. Bittermeloen is in Nederland een nog vrij onbekende komkommersoort, maar in de Aziatische en Caribische gebieden wordt deze al wel veel gegeten. De vrucht staat vooral bekend om zijn wrattig ogende schil en bittere smaak. Bittermeloen wordt met verschillende gezondheidseffecten geassocieerd, maar veel van deze claims zijn erg slecht onderzocht. Dit onderzoek richt zich op de werking van de bittermeloen op de verbetering van de suikerhuishouding.

Het doel is om te toetsen of het slikken van bittermeloensupplementen een gunstig effect kan hebben op de suikerhuishouding. Dit willen we onderzoeken in proefpersonen met een licht verhoogde suikerspiegel of met een (milde) ongevoeligheid voor insuline.

Wat staat er voor u tegenover?

• een financiële vergoeding van € 450,-
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Profiel deelnemers

Wij zoeken 30 mannen en vrouwen die:

• tussen de 50 en 75 jaar oud zijn;
  • een BMI* heeft boven de 25 kg/m²;
  • een verminderde tolerantie voor suiker heeft (dit zullen we testen in het geschiktheidsonderzoek);
  • geen last heeft van uw maag-darm kanaal, lever of nieren of hieraan geopereerd bent;
  • geen medicijnen gebruikt die de studieresultaten kunnen beïnvloeden: zoals medicijnen die een effect hebben op bloedsuiker;
  • geen bloedarmoede heeft (dit zullen we testen in het geschiktheidsonderzoek);
  • geschikte bloedvaten heeft voor een infuusnaaldje;
  • geen dieet volgt en niet rookt;
  • minder dan 4 glazen alcohol per dag drinkt;
  • geen drugs gebruikt;
  • geen voedselallergie heeft voor de producten die we gebruiken in de studie;
  • niet deelneemt aan een andere studie;
  • bereid bent om eventuele bloeddonatie bij de bloedbank op te geven tijdens te studie;
  • niet werkzaam bent bij de Food, Health & Consumer Research groep van Wageningen Food & Biobased Research of bij de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.

*BMI = gewicht in kg/(lengte in m x lengte in m)

Informatiebrochure Bitterzoet studie

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure en meldt u aan voor één van de informatiebijeenkomsten in augustus.

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd van halverwege september tot en met december 2019 op de universiteit in Wageningen (Helix). De totale duur van de studie is 13 weken.

Voorafgaand aan het onderzoek komt u 1 keer naar de universiteit voor een informatiebijeenkomst waar u uitleg krijgt over het onderzoek. Indien u besluit mee te doen, voeren we aansluitend een geschiktheidsonderzoek uit. Deze bestaat uit een korte vragenlijst, het meten van uw lengte en gewicht en beoordeling van de bloedvaten.
Indien u mogelijk geschikt bent, wordt u een week later uitgenodigd voor een aanvullend geschiktheidsonderzoek waarmee we bepalen of u daadwerkelijk mee kan doen. Hiervoor komt u nuchter naar de onderzoekslocatie en krijgt u een suikerdrankje. We nemen op deze ochtend bij aanvang en na 2 uur een buisje bloed bij u af. Wanneer u heeft deelgenomen aan dit geschiktheidsonderzoek, maar niet kunt meedoen aan de studie, dan ontvangt u een waardebon ter waarde van €20,-.
Bij deelname aan het onderzoek:

• Slikt u in totaal 8 weken, op 3 momenten per dag, supplementen;
  • Haalt u in deze periode wekelijks supplementen op bij de universiteit en vult u dagelijks een online dagboekje in;
  • Komt u 4x naar de universiteit voor een testochtend (bezoek van ongeveer 5 uur);
  • Komt u 2x voor een periode van 3 dagen naar de onderzoekslocatie voor een driedaags gecontroleerde voedingsperiode;
  • Draagt u twee maal 2 weken een sensor op de huid die uw bloedsuikerspiegel mee.