Plukinstructie Fruit4Schools

Op deze pagina staan een aantal genummerde tekeningen over de juiste manier van het plukken van een appel.

Een appel pluk je NIET door eraan te trekken. Dan breek je in veel gevallen de tak waaraan de appel hangt. Hoe pluk je dan een appel?

Je pakt de appel vast zonder er hard in te knijpen. Liefst met goed geknipte nagels, zodat je de vrucht niet beschadigt, want bij beschadigingen ontstaan gemakkelijk infecties door schimmels (probeer maar eens uit met een wel en niet-beschadigde appel, gebruik eventueel het werkblad.
Een rotte appel in de mand op p61 van de handleiding Afvalvertering

Beweeg de appel omhoog tegen de richting van de tak (dus richting stam van de boom). Je zult zien dat de appel dan gemakkelijk los laat van de boom, met het steeltje aan de appel en zonder dat je de tak breekt. Misschien is het moeilijk te begrijpen als je dit zo leest, maar als je het zelf gaat proberen, dan ziet en voel je wat wij bedoelen.