Protein Transition studie

Protein Transition studie: een studie naar de vertering van erwten-eiwit met verschillende verhitting verwerkt en verschillende textuur

(Tijdelijke) wijzigingen in verband met de coronamaatregelen

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en volgen door de universiteit opgezette protocollen met voorzorgsmaatregelen en voorschriften om een veilige uitvoering van het onderzoek te waarborgen. De tussentijdse wekelijkse bezoeken (week 1 t/m 11, zie p. 4 van de informatiebrochure) aan de universiteit tijdens het hoofdonderzoek vervangen we door (video)bellen met de diëtiste en een koerier brengt de voedingsproducten thuis. Dit betekent dat u tijdens het hoofdonderzoek alleen fysiek op de universiteit aanwezig bent tijdens de meetochtenden in de testweken in week 0 en 12 (zie p. 4).

Eiwit is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Daarom moeten we voldoende eiwit uit ons eten halen. In dierlijke producten, zoals vlees, vis, melk en kaas, zit veel eiwit, maar vanwege de wereldwijde bevolkingsgroei komt er steeds meer vraag naar vegetarische eiwitbronnen, zoals erwten-eiwit. Helaas worden plantaardige eiwitten over het algemeen minder goed verteerd door het lichaam dan dierlijke eiwitten. In dit onderzoek willen we onderzoeken of we de erwten-eiwit-vertering kunnen verbeteren door een hogere temperatuur bij de verwerking en een andere textuur, zodat we betere voedingsmiddelen kunnen samenstellen, of verder onderzoek kunnen doen.

Wat staat er voor u tegenover?

• een financiële vergoeding van € 300,-
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Profiel deelnemers

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als u

• Man bent
  • Tussen de 18 en 55 jaar oud bent
  • Een goede algemene gezondheid hebt
  • Geen beugel of mond/tong piercing hebt die niet uitneembaar is (een draadje achter de tanden is geen probleem)
  • Niet claustrofobisch bent

Over het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek:

• Komt u 1x naar de universiteit Wageningen voor een informatiesessie waar u informatie krijgt, de eiwitgels en -dranken proeft, een Hb vingerprik krijgt, vragen kunt stellen, informed consent tekent en geschiktheidsvragenlijst invult.

Bij deelname aan het onderzoek:

• Komt u 3x 's ochtends nuchter, nadat u de avond ervoor een standaard maaltijd hebt gegeten, naar Ziekenhuis Gelderse Vallei voor een testsessie die 5 en een half uur duurt
  • Ondergaat u een MRI scan (duur: 90 minuten in de scanner) en wordt er een canule gezet zodat wij bloed bij u kunnen afnemen
  • U drinkt een erwten-eiwit drankje of eet een erwten-eiwit gel
  • Een uur lang worden er MRI scans gemaakt en af en toe bloed afgenomen
  • De laatste 3,5 uur mag u in een ruimte afwachten. U heeft daar WIFI en mag lezen, computeren of iets anders terwijl wij nog af en toe bloed afnemen. Helemaal aan het eind krijgt u nog wat te eten en te drinken en zit de sessie er op

Vragen?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Protein Transition studie en wilt u er meer over weten? Lees dan onze informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek. Meer informatie leest u in de informatiebrochure.