verhitten van kastanjebomen

RTL Nieuws: André van Lammeren over verhitten van kastanjebomen

RTL Nieuws besteedde in haar uitzending van 26 februari aandacht aan een nieuwe methode voor de bestrijding van bloedingsziekte bij paardenkastanjebomen. Hiervoor werd André van Lammeren, universitair hoofddocent van Wageningen UR, geïnterviewd in Dordrecht.

De paardenkastanjebomen in Nederland worden bedreigd door de kastanjeziekte. Sinds enkele jaren zijn veel bomen in Nederland aangetast door de bacterie.

Het kenmerk van de bloedingsziekte bij paardenkastanjes zijn bloedingen op de stam: stroperig suikerrijk boomsap dat in contact met de buitenlucht oxideert en bruinzwart van kleur wordt. Onder de bloedingsplaatsen sterft het weefsel af en treedt rotting op.

Door onderzoek van onder meer Wageningen UR is komen vast te staan dat de bacterie Pseudomonas syringae pv. aesculi de veroorzaker is.

Is warmte het medicijn? laboratoriumproeven zijn veelbelovend. In Dordrecht, waar de helft van de bomen is aangetast, worden praktijkproeven gedaan met het verhitten van de bomen als bestrijdingsmiddel tegen de kastanjebloedingsziekte. André van Lammeren, universitair hoofddocent van Wageningen UR, verklaart de symptomen en de methode in de uitzending van RTL Nieuws.

Bekijk de uitzending

Het onderwerp 'Kastanjebomen verhitten tegen bloedingsziekte' is vanaf 17.35 min. te zien.