Radio 1: Lourens Poorter over achteruitgang Amazonewoud

Onderzoeker Lourens Poorter vertelde op 21 maart jl. in de Nieuwsshow op Radio 1 over het monitoringsonderzoek in het Amazonewoud. Het blijkt dat de bomen in het regenwoud sneller groeien, maar ook sneller sterven.

Beluister de uitzending:

Het vermogen van de regenwouden in het Amazonegebied om CO2 op te nemen gaat hard achteruit. Ten opzichte van de jaren negentig is de opname van koolstof in het woud in tien jaar tijd met dertig procent verminderd. Dat staat in een internationale studie over de situatie in de Amazone die deze week gepubliceerd is in Science. Het regenwoud is één van de grootste natuurlijke opslagplaatsen van CO2. Dit enorme koolstofreservoir draagt bij aan het afremmen van de opwarming van de aarde. Over dit onderzoek en de gevolgen van de verminderde capaciteitsopslag van koolstof praten we met Lourens Poorter. Hij is als bosecoloog verbonden aan de Wageningen University.

(Bron: Nieuwsshow Radio 1)

Wetenschappelijk artikel:

Lees meer in het Nieuwsbericht: