Roel Jongeneel reageert in EenVandaag op consequenties lage melkprijzen

Door de lage melkprijzen voelt het gezin zich genoodzaakt om te stoppen met hun bedrijf. Er is veel steun en begrip voor het besluit: het bericht is al bijna 17.000 keer gedeeld op Facebook en de familie wordt bedolven onder reacties. En mensen spreken vooral ook hun frustratie uit over het lot van de kleinere boeren.

Kijk uitzending terug

Korte toelichting op de uitzending

door Roel Jongeneel

"De melkprijs is op dit moment historisch laag. Dat is voor het 2e jaar op rij zo en hoewel er tekenen zijn van enig prijsherstel gaat het in kleine stapjes. De oorzaak van de lage prijzen is de relatief sterke groei van het aanbod in de afgelopen jaren. In 2015 steeg de melkproductie in Australiƫ (+4%), de EU (+2%), Nieuw Zeeland (+5%) en de VS (+1%). De vraag ontwikkelde zich maar matig, waarbij met name in China de vraag daalde (de vraag naar Whole Milk Powder (WMP) daalde met 34% t.o.v. 2014), terwijl de eigen zuivelproductie van China zich voorspoediger ontwikkelde dan was ingeschat. Er is daardoor sprake van overaanbod op de markt en dat leidt tot lage prijzen."

"De Nederlandse melkveehouderij is steeds meer afhankelijk van wat er op de wereldmarkt gebeurt en ondervindt ook de gevolgen van de lage prijzen. De hele sector heeft het daardoor nu moeilijk. Vooral bedrijven die zwaar zijn gefinancierd en recent nog grote uitbreidingsinvesteringen hebben gedaan zijn kwetsbaar, zeker als ze de stal nog niet vol koeien hebben staan of ze rond de mest hun zaken nog niet hebben geregeld."