Selectieve biomassaconversie

Biomassa bevat een veelheid aan componenten (zoals cellulose, suikers, vetzuren en eiwitten) die als grondstof kunnen dienen voor chemicaliën en materialen. Wageningen Food & Biobased Research kan deze hernieuwbare grondstof omzetten naar hoogwaardige chemicaliën en materialen dankzij haar specifieke expertise op het gebied van duurzame chemische omzetting.

In tegensteling tot fossiele grondstoffen, zoals aardolie, bevat de hernieuwbare grondstof biomassa veel meer functionele groepen zoals alcoholen, aldehydes en amines. Hierdoor zijn biomassacomponenten vaak minder stabiel bij hogere temperaturen, wat ongunstig is voor toepassing in bijvoorbeeld duurzame plastics. Dit kan worden verholpen door het aantal ongewenste functionele groepen te verminderen door middel van katalytische oxidatie of hydrogenering.

Nieuwe processen voor biomassa componenten

Door de grote verschillen in chemische samenstelling is het vaak niet mogelijk om bestaande chemische processen, ontworpen voor fossiele grondstoffen, direct toe te passen op biomassa. Zo zijn biomassacomponenten als suikers en eiwitten bijvoorbeeld niet bestand tegen hoge temperaturen. Ook kunnen ze niet door middel van destillatie worden gescheiden. Daarnaast zijn veel van de huidige industriële katalysatoren niet geschikt om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld suikers.

Wageningen Food & Biobased Research heeft uitgebreide ervaring met het hanteren van hernieuwbare grondstoffen en het het ontwikkelen van nieuwe processen die specifiek zijn toegesneden op biomassacomponenten. Dit doen we samen met industriële opdrachtgevers, maar ook met technologische topinstituten zoals het Dutch Polymer Institute (DPI). Daarnaast werken we samen in verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals het Biobased Performance Materials (BPM) programma, CatchBio, TASCen het BE-Basic programma.

Combinatie van expertises

Het ontwikkelen van nieuwe, duurzame chemische processen voor de omzetting van (complexe) biomassacomponenten naar hoogwaardige chemicaliën is een uitdaging. Door de juiste combinatie van expertises, zoals analytische chemie, organische chemie, katalyse en scheidingstechnologie is Wageningen Food & Biobased Research in staat om deze uitdaging aan te gaan. We beschikken over de nieuwste benodigde synthese apparatuur, zoals hoge drukreactoren. Hiermee kunnen we nieuwe chemische processen specifiek voor biomassa, die ook op industriële schaal te realiseren zijn, ontwikkelen voor onze klanten.