Sensometer Climate Station

Op uitnodiging van de artist in residency Tsukuba Art Centre in Japan maakte LfM in het Fureai no Sato park een kunstinstallatie bestaande uit een weerhuisje gemonteerd op een oude bagagewagen uit het Meiji-tijdperk waarin een verticaal gefilmde, dubbele filmpresentatie te zien was. Voorafgaande aan de presentatie van het project interviewden en filmden we bezoekers en vroegen hen naar een ervaring in hun leven waarbij sprake was van een verandering van ‘gevoelstemperatuur’.

Wind in steden

De ruimtelijke variatie van gebouwen, wegen en parken vormt microklimaten in steden. Wind in steden beïnvloedt het thermisch comfort, luchtkwaliteit, gezondheid en energiebehoefte van haar inwoners. Met geavanceerde stromingsmodellen bepalen meteorologen het gedrag van wind, windvlagen en microklimaten in de stad.

Sensometer Climate Station 2.jpg

RainSense

Het doel van het project Rain Sense is het verzamelen van metingen van regenval en overstromingen in Amsterdam met behulp van de 'Social Weerbericht' app, om de stad beter bestand tegen overstromingen te maken. Het in kaart brengen gaat helemaal tot op straatniveau - een functie die uniek is. We maken ook gebruik van andere slimme innovaties, zoals meetstations op lantaarnpalen, paraplus die dienen als mobiele regenmeter, regenval monitoring met behulp van straalverbindingen van mobiele communicatienetwerken en crowdsourced automatische regenmeter metingen. De verzamelde gegevens maken het mogelijk om tijdig maatregelen te nemen tegen overstromingen.

UrbanAirQ

Luchtkwaliteit in steden en de invloed daarvan op de volksgezondheid is momenteel een groeiende zorg. Nieuwe opkomende technologieën maken het mogelijk om voor luchtkwaliteitmetingen gebruik te maken van crowdsourcing. Zulke metingen worden beschouwd als een veelbelovende aanvulling op de schaarse officiële metingen.

Een tweede voordeel van crowdsourcing is dat bewustzijn, naast technische innovatie, wordt gezien als een succesvolle strategie om gedragsverandering te stimuleren en luchtvervuiling te verminderen.

Green Junkie

Veel steden hebben last van hoge concentraties fijnstof die een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de burgers. Wetenschappers van Wageningen UR analyseren het effect van de speciaal ontwikkelde plant Green Junkie op de fijnstofconcentratie. De verwachting is dat de grotere hoeveelheid en langere haren op de bladeren van de Green Junkies grotere hoeveelheden fijnstof zullen vangen, in vergelijking met andere planten. Zo kunnen ze bijdragen aan een betere luchtkwaliteit voor groenere en leefbare steden.