Stage

Stage: Middelengebruik onder jongeren en volwassenen

Wil jij meedraaien in meerdere onderzoeken naar het middelengebruik onder jongeren en volwassenen? Lees dan snel verder over de stageplek die het Trimbos-instituut aanbiedt!

Periode: Februari 2021 – juni 2021 (min. 3 dagen in de week); Mocht een student in een kortere periode 4 of 5 dagen in de week stage willen lopen, dan kan dat eventueel in overleg

Organisatie: Het Trimbos-instituut (in Utrecht) is een onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Je komt te werken in het team EpiDEM: Epidemiologie, Data, Evaluatie & Monitoring. Volgens de huidige coronarichtlijnen van het RIVM werken we op dit moment thuis. Van het Trimbos-instituut krijg je een laptop waar je gedurende je stageperiode op zal werken.

Het onderzoeksproject en stage-activiteiten:

Afhankelijk van de situatie omtrent corona in 2021 wordt gekeken voor welke projecten je aan de slag gaat. Voor de volgende projecten kan je worden ingezet:

• Het EXPLORE-onderzoek: een landelijk onderzoek naar middelengebruik (alcohol, roken en drugs) onder jongeren in de residentiële jeugdzorg (RJZ) en justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s). In het najaar van 2020 is het onderzoek in de RJZ uitgevoerd, maar door de coronacrisis is het onderzoek in de JJI’s uitgesteld tot 2021. Bij dit project help je ons met de volgende activiteiten: o Voorbereiden van de dataverzameling in de JJI’s o Afnemen van de vragenlijsten in de JJI’s o Mede-aanspreekpunt zijn voor onderzoeksassistenten Ga voor meer informatie over het EXPLORE-onderzoek naar www.trimbos.nl/explore.
  • NIX18-campagne: deze landelijke campagne is sinds 2014 gestart met als doel de norm ‘niet roken en niet drinken onder de 18’ neer te zetten in Nederland. Het Trimbos-instituut ondersteunt lokaal/regionaal werkende professionals van o.a. gemeente, GGD en verslavingszorg die willen bijdragen aan de NIX18-campagne. In het kader van deze campagne worden er volgend jaar een aantal projecten uitgevoerd (waaronder een pilot naar het debat van NIX). Bij dit project help je ons mee met het bezoeken van scholen en vragenlijsten afnemen bij klassen die deelnemen aan het Debat van NIX. Ga voor meer informatie naar www.nix18voorprofs.nl Het HBSC-onderzoek: het Health Behaviour in School-aged Children-onderzoek is een breed, internationaal onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van scholieren.
  • In HBSC-Nederland werkt het Trimbos-instituut samen met de Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau. In het najaar van 2021 vindt een nieuwe meting van dit onderzoek plaats. Bij dit project help je ons mee met het werven van scholen (via telefoon en mail). Ga voor meer informatie naar https://www.trimbos.nl/kennis/feiten-cijfers-ggz-nederland/hbsc-gezondheid-welzijn-scholieren.

Omschrijving overige stage-activiteiten

• Naast het organisatorische werk kun je op bestaande data een Nederlandstalig artikel of factsheet schrijven over een actueel thema op het gebied van jongeren en risicogedrag (bijvoorbeeld gebruik van Ritalin, mediagebruik, middelengebruik en gamen). Het onderwerp zullen we in overleg met jou vaststellen.

• Meedraaien in het onderzoeksteam en de afdeling EpiDEM.

Voor wie?

Wij zijn op zoek naar een masterstudent (bij voorkeur of anders laatstejaars bachelorstudent) die:
• doorzettingsvermogen en een positieve instelling heeft
• stevig in zijn of haar schoenen staat
• ervaring heeft met het verzamelen van data (vragenlijsten en interviews afnemen)
• zorgvuldig kan werken
• flexibel, enthousiast, proactief en communicatief zeer vaardig is
• goed kan schrijven, dat wil zeggen in helder en compact Nederlands
• goede kennis heeft van Office (Word, Excel en indien mogelijk Access)
• beschikking heeft tot een auto (pre)

Stagevergoeding? Ja

Contact: Ben je geïnteresseerd? Stuur dan vóór 4 januari je sollicitatiebrief en je cv naar Marieke Rombouts (mrombouts@trimbos.nl).