Stage – Voeding en spiermassa van reumapatiënten

Nicole Konijn wist een stage te vinden die geheel aansloot bij haar interesses. Ze werkt graag met patiënten en in ziekenhuizen. Ze vond een stage bij VU medisch centrum in Amsterdam waar ze onderzocht wat de voedingsstatus van reumapatiënten is.

"Reumapatiënten hebben ontstoken pezen door hun hele lichaam, wat de pezen heel stijf en pijnlijk maakt. Daarom zijn mensen met reuma vaak lichamelijk minder actief dan gezonde mensen. De chronische ontstekingen eisen veel energie van het lichaam. Dit beïnvloedt de verhouding tussen spieren en vet in het lichaam. Ik heb een grote groep reumapatiënten op meerdere momenten onderzocht."

"De eerste maand van mijn stage beschreef ik het doel, de methoden en de verwachte resultaten van mijn onderzoek. Daarna deed ik twee maanden metingen op de polikliniek. Per patiënt wilde ik de lichaamseigenschappen (lengte, gewicht, vet- en spiermassa) weten en de spierkracht. Ook nam ik een vragenlijst af over eetlust, pijn en moeheid."

"Uit mijn onderzoek bleek dat 20% van de patiënten een lage body mass index had, dat is een indicatie van lage spiermassa. Dat is onwenselijk, want spieren zijn de motor van je lichaam. Ook hadden 95% van de patiënten verminderde spierkracht. De resultaten van mijn onderzoek waren een eye opener voor de reumatologen van het ziekenhuis, want reumapatiënten zien er vaak gezond en goed doorvoed uit, terwijl ze dus eigenlijk een minder gezond lichaam hebben. Ik werk nu aan een wetenschappelijk artikel over het onderzoek. Het zou fantastisch zijn als het wereldwijd wordt gepubliceerd, en dat onderzoekers over de hele wereld mijn resultaten kunnen lezen!"

Gerelateerde opleidingen: