Stage - Zonnepanelen voor Oost-Afrika

Joris Beukeboom sprak met meer dan honderd zonnepaneelverkopers voor zijn stage bij het bedrijf Ubbink. Zij produceren zonnepanelen voor de Oost-Afrikaanse markt. De theoretische informatie van alle gevolgde vakken kon hij goed gebruiken om aan de slag te gaan met de praktische problemen binnen een bedrijf.

“Voor mijn stage breng ik de effectiviteit van de zonnepaneeldistributie in kaart. Die distributie wordt gedaan door een externe partij. Ik ontwikkelde een onderzoeksinstrument waarmee we de prijzen en beschikbaarheid van de panelen in de markt kunnen volgen. Ik ben een paar maanden veel op pad geweest om data te verzamelen.”

“Doordat ik meer dan honderd zonnepaneelverkopers heb gesproken, kwam ik veel te weten over consumentenervaringen met het product. Die marktinformatie gaf ik door, waardoor er in dezelfde week nog productaanpassingen werden doorgevoerd in de fabriek. Heel gaaf, want hierdoor zag ik heel goed dat productie wordt gedreven door consumentenbehoeftes.”

“Nu ben ik begonnen met een literatuuronderzoek over de ervaringen van Keniaanse consumenten over de communicatie ‘Made in Kenya’. Het is uniek dat Ubbink de zonnepanelen lokaal produceert voor de Afrikaanse markt. De concurrentie importeert alle panelen vanuit China en India. We communiceren dat met de slogan ‘Made in Kenya’, maar daarvoor moet ik eerst uitzoeken of dit bijdraagt aan een positieve evaluatie van het product. Genoeg werk voor de boeg dus!”

Gerelateerde opleidingen: