Stroom opwekken met het zuiveren van afvalwater? Wageningse wetenschappers willen dit mogelijk maken.

Achtergronden bij onze advertenties

Stroom uit afvalwater

Huishoudelijk afvalwater zuiveren kost nu elektriciteit, maar als het aan Wageningse wetenschappers ligt gaat het stroom opleveren. Zij hebben een manier gevonden om stroom af te tappen van bacteriën die tijdens het afbreken van afvalstoffen elektronen produceren.

Terwijl de bacteriƫn hun reinigende werk doen, laden ze langzaam kleine koolstofballetjes op. Deze speciaal ontwikkelde balletjes ontladen vervolgens razendsnel en dit proces gaat eindeloos door. Dit levert stroom op. Echt groene stroom. Zo werkt Wageningen UR aan de kwaliteit van leven.

Microbial Fuel Cells

De sectie Milieutechnologie van Wageningen University doet veel onderzoek naar de ontwikkeling van zogenaamde Microbial Fuel Cells, brandstofcellen die geladen worden door gebruik te maken van de activiteit van micro-organismen.

De sectie combineert onder meer technieken om water te zuiveren met technieken om de teruggewonnen grondstoffen zo slim mogelijk te benutten. Lees op de site van de sectie Milieutechnologie meer over Reusable water en Biorecovery of energy and minerals.