Studentenverhaal

Student Pim Lenderink - MSc Nutrition and Health

“Ik ben Pim Lenderink en zit in het eerste jaar van de master Voeding en Gezondheid, daarvoor heb ik de BSc Voeding en Gezondheid gedaan. Ik volg nu de specialisatie Sensory Science. De interactie tussen mens en voedsel vind ik fascinerend: hoe reageren mensen op voedsel, wat vinden ze lekker en hoe nemen ze voedsel waar?”

Ik weet inmiddels hoe complex onze smaakwaarneming is: niet alleen wat je ruikt en proeft is belangrijk, maar ook wat je ziet en hoort bij het eten.

Studiekeuze

“Voordat ik in Wageningen begon, had ik al twee onafgemaakte studies achter de rug. Ik startte met hbo bouwkunde, omdat ik destijds heel erg bezig was met tekenen en bouwen. Ik had echter niet de juiste studiespirit. Na twee jaar ben ik de ALO aan de HAN in Nijmegen gaan doen, om gymdocent te worden. Daar ben ik in mijn laatste jaar gefrustreerd afgehaakt, toen ik mijn laatste stage niet haalde.

Intussen had ik een bijbaantje in een sportschool in Ede en zo raakte ik geïnteresseerd in voeding en het effect daarvan bij het sporten. Ik vond dat ik lang genoeg aan had lopen rommelen en wilde nu ergens helemaal voor gaan. Dus ben ik in Wageningen begonnen met de bachelor Voeding en Gezondheid. Ik had hier goede verhalen over gehoord van mensen die bij mij kwamen sporten, de sfeer op de open dag beviel me, het was dichtbij en Wageningen staat goed aangeschreven.”

Bacheloropleiding

“De bachelor is heel soepel gegaan, zowel doordat ik er nu echt voor ging, als door studie zelf. Ik had voor mezelf nu heel duidelijk dat de studie iets is waar ik van 9 tot 5 aandacht aan besteed. Als je die tijd erin steekt, is de opleiding goed te doen. Ook is het fijn dat er nog een studieweek is voorafgaand aan de tentamenweek. Dan zit ik de hele week van 9 tot 5 te leren en haal ik mijn examens fluitend.

Verder is het contact met docenten heel goed. Als je een docent mailt, heb je vaak binnen een dag al antwoord. Docenten zijn bijna nooit ziek, en als er iemand ziek is, dan wordt er altijd iets geregeld. Ik wil niet zeggen dat ik alle docenten heel inspirerend vind, maar we hebben hele goede en leuke docenten. Ook vind ik de communicatie binnen de opleiding transparant.

In mijn derde jaar heb ik de minor Food Technology gedaan, omdat ik graag meer wilde weten over de technologische kant van voeding. Ik dacht toen al over de masterspecialisatie Sensory Science en wilde leren hoe je voedingsmiddelen kunt aanpassen zodat de sensorische eigenschappen veranderen.”

Master

“Mijn fascinatie voor de reactie van mensen op voedsel gaf de doorslag om de sensorische specialisatie te kiezen. Ik heb veel zin in een sensorisch vak in de komende periode waarin we instrumenteel gaan kijken wat je kunt meten aan voeding. Daarbij gaan we met speciale meetapparatuur aan de slag, zoals een elektronische neus om geuren te meten. Het belooft een heel praktisch vak te worden en dat vind ik leuk.”

Toekomstplannen

“Na mijn studie zou ik bijvoorbeeld bij een bedrijf aan de slag willen om nieuwe producten te ontwikkelen en die sensorisch te testen en te optimaliseren. Maar een combinatie van onderwijs en onderzoek op een universiteit spreekt me ook aan. Op de ALO heb ik ontdekt dat ik lesgeven leuk vind. Ik hoop dat ik bij mijn masterstage ga ontdekken wat mijn voorkeur heeft.

Ik weet inmiddels hoe complex onze smaakwaarneming is: niet alleen wat je ruikt en proeft is belangrijk, maar ook wat je ziet en hoort bij het eten. Dat vind ik fascinerend. En hoe lekker we iets vinden, is het meest bepalend voor wat we eten. Je kunt dus niet alleen maar bezig zijn met wat wel en niet gezond is, want smaak is bijna altijd het belangrijkste.”

Tips voor studiekiezers

“Ik vond kiezen heel moeilijk en bleek er ook relatief slecht in. Volgens mij is het belangrijkste dat je de motivatie hebt om honderd procent voor een studie te gaan. Dus vraag jezelf af: ben ik genoeg gefascineerd door dit onderwerp om er mijn studie van te maken, of is het iets waar ik alleen iets meer van wil weten?”

Terug naar Studenten vertellen