Supergras zou leiden tot minder methaanuitstoot

Deense onderzoekers hebben een nieuw soort supergras ontwikkeld waardoor koeien minder boeren laten en zo minder schadelijke gassen uitstoten. Jan Dijkstra, Departement Dierwetenschappen Wageningen University, stelt dat Nederlandse veehouders met de huidige grasrassen nu al methaanreductie kunnen bereiken door een optimaal grasmanagement. In het radioprogramma Vroege Vogels van 16 oktober legt hij uit waarom we volgens hem de Deense supergrassen, die overigens pas over 10 jaar op de markt komen, niet nodig hebben.

Andere DNA-structuur

Wetenschappers van de Universiteit van Aarhus ontwikkelden een speciaal soort gras dat koeien makkelijker kunnen verteren. Hierdoor produceren ze minder gassen. De DNA-structuur van het gras is anders, makkelijker verteerbaar, waardoor koeien minder hoeven te boeren. De Deense onderzoeker Torben Asp schat dat dit supergras in Denemarken jaarlijks tot vele tonnen minder broeikasgas kan leiden, aldus De Morgen (16 oktober 2016).

Enorme hoeveelheden gras

Volgens Ronald Zom, die bij Wageningen University voeding van herkauwers onderzoekt, werken koeien enorme hoeveelheden gras weg, soms wel 18 kg droge stof wat neerkomt op zo'n 120 kg vers gras. Naarmate gras ouder wordt neemt het aandeel celwanden toe en wordt het gras minder verteerbaar; hierdoor wordt de grasopname lager. Mogelijk kun je in dat geval met beter verteerbare celwanden (vezels) een hogere grasopname realiseren. Zom: "Hoe minder vezels gras heeft, hoe minder moeite een koe heeft om het gras weg te werken. Vergelijk het met ons eigen eten. Gekookte groenten happen makkelijker weg dan rauwkost. De energie die de koe overhoudt, kan ze in de melkproductie stoppen."

Grasmanagement

Jan Dijkstra reageert desgevraagd op dit nieuws in radioprogramma Vroege Vogels. Dijkstra: “Dit supergras heeft waarschijnlijk minder vezel en/of snel verteerbare vezel. Het Nederlandse weidegras is gemiddeld al hoog verteerbaar (80-85%) bij optimaal management. Mijn boodschap is: supergras hebben we niet direct nodig. Uit ons onderzoek blijkt dat de Nederlandse veehouder nu al ruime opties heeft om via grasmanagement in te spelen op methaanreductie. Jong, bladrijk gras geeft tot wel 30% minder methaan per liter geproduceerde melk dan oud, stengelig gras.”
Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat met goed grasmanagement in de praktijk 15% minder methaan haalbaar is. Dat scheelt 15.000 ton CH4 op jaarbasis (oftewel 420.000 ton broeikasgas equivalenten, op CO2 basis uitgedrukt).
Dijkstra verbaast zich erover dat bij het Deense onderzoek geen rundveevoedingsonderzoekers betrokken zijn. Overigens zijn de Deense supergrassen pas over 10 jaar op de markt.

Beluister het fragment

Radioprogramma Vroege Vogels (minuut 71-73):
Dierwetenschapper Jan Dijkstra zit niet te wachten op het Deense supergras.