Symposium Nature Calls in Wageningen

Alle biologen delen een interesse in de natuur. Om deze interesse te vieren organiseerde Biologica, ter ere van het 6e Lustrum der Biologenvereniging Wageningen ‘Biologica’, een symposium genaamd ‘Nature Calls!’. Onder deze titel nodigden we alle biologen en andere geïnteresseerden van Wageningen en omstreken uit voor het symposium, met als overkoepelend thema ‘geluid in de biologie’, te bezoeken. En dat lukte! Met een opkomst van in totaal bijna 200 studenten, docenten en ouders zat de zaal in het Junushoff Theater helemaal vol.

De burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, heeft het symposium geopend, waarna dr. ir. Fons Debets, werkzaam bij de leerstoelgroep van genetica, vervolgde met het voorstellen van de eerste spreker. De eerste spreker van de avond was dr. Wouter Halfwerk, die als dierecoloog werkzaam is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bij het Smithsonian Tropical Research Institute. Hij doet onderzoek naar de gevolgen van menselijk lawaai op de communicatie van een verscheidenheid aan diersoorten. Hij won onder meer de Heineken Young Scientist Award voor de milieuwetenschappen in 2016 en heeft reeds artikelen in Science gepubliceerd. Tijdens het symposium vertelde hij over zijn onderzoek naar tungurakikkers in Panama en zijn onderzoek over koolmezen bij het NIOO. Naar het buitenland gaan om in de jungles van onze wereld onderzoek te doen is een droom van elke bioloog, en menigeen was dan ook lyrisch over Wouters verhalen.

De volgende spreker was dr. Ronald Pennings, KNO-arts aan het Radboud UMC in Nijmegen. Ronald werkt samen met onderzoekers in de biomedische wereld om de mogelijkheden van gentherapie in de bestrijding van doofheid te onderzoeken. In een presentatie waarbij in werd gegaan op de gevolgen van doofheid voor mensen, genetische oorzaken van doofheid, geneeswijzen voor doofheid en als laatste opkomende therapieën tegen doofheid bracht Ronald de zaal in verwondering. Wetenschappelijke doorbraken in de biologie brengen nieuwe oplossingen tegen doofheid steeds dichterbij. Zo bleek weer dat biologie overal is en kennis van de biologie mensen kan helpen.

Na een koffiepauze was het tijd voor de laatste spreker. Dr. Guillaume Dezecache is afkomstig van het Institut Jean Nicod at the Ecole Normale Supérieure of Paris, maar werkt de grootste tijd van het jaar in Oeganda waar hij de ontwikkeling van alarmroepen in jonge chimpansees onderzoekt. Hiervoor zit hij, net als Jane Goodall, maanden in het bos om gegevens te verzamelen en de wilde chimpansees te bestuderen. Alle aanwezigen hingen aan zijn lippen en dat kon ook haast niet anders.

Nadat iedereen die meewerkte aan het symposium was bedankt vond er een afsluitende borrel plaats. Dankzij het University Fund Wageningen konden we dit geweldige evenement neerzetten. Met bijna 200 aanwezigen was het een enorm succes en zijn er veel mensen met een gevoel van inspiratie en motivatie naar huis gegaan, om te dromen van een academische carrière van het kaliber van de sprekers die ze die avond hebben gezien.

‘Dankzij de bijdrage van het University Fund Wageningen, hebben we mensen zich laten verwonderen en verbazen over de natuur!’