Impact story

Thuisbroeden verbetert de veerkracht van kuikens

Het is bij de meeste broederijen gebruikelijk om geen voer en water aan de pas uitgekomen kuikens te verstrekken. Hierdoor kan het gebeuren dat de jonge kuikens bij aankomst op het pluimveebedrijf al gedurende enkele dagen geen voedsel en water hebben gehad. Wageningen Livestock Research onderzocht de effecten hiervan.

Effecten van voedsel- en wateronthouding

Onderzoek door Wageningen Livestock Research heeft aangetoond dat onthouding van voer en water na het uitkomen leidt tot een verminderd lichaamsgewicht en voeropname; en uiteindelijk kan leiden tot een hogere sterfte gedurende een periode van zes weken.

Vanwege de betere prestaties van de kuikens, wordt thuisbroeden in toenemende mate toegepast in de vleeskuikenhouderij
Ingrid de Jong, onderzoeker Dierenwelzijn en gezondheid

Thuisbroeden en vroege voeding

Bij thuisbroeden (home hatching) worden de eieren op het pluimveebedrijf uitgebroed zodat de eendagskuikens onmiddellijk toegang hebben tot water en voer (early feeding). Dit voorkomt tevens het anders noodzakelijke transport van de kuikens van de (externe) broederij naar de pluimveehouderij. Beide aspecten hebben een positieve invloed op het welzijn en de veerkracht van het kuiken.

Aangepaste regelgeving

Op basis van ons onderzoek en maatschappelijke druk is in juni 2018 de regelgeving aangepast. In plaats van maximaal 60 uren zonder water en voer, moeten de kuikens nu binnen 36 uren toegang tot water en voer hebben.