Tros Radar: Johan van Arendonk over productieverhoging bij melkvee

Johan van Arendonk komt in de uitzending van Tros Radar van maandag 20 januari aan het woord over de welzijnsgevolgen voor de koe door toenemende productieverhoging.

Nadruk in dit item wordt gelegd op het gebruik van vruchtbaarheidshormonen door de veehouder om de tochtigheid (vruchtbare periode) te stimuleren. Johan van Arendonk is duidelijk over het gebruik van deze hormonen: “Het tochtig spuiten is in de Nederlandse context als managementmaatregel niet nodig. Er zijn koeien bij wie na afkalven er een gezondheidsprobleem optreedt, of die een cyste hebben waardoor ze niet cyclisch zijn, daarvoor is ‘tochtig spuiten’ het geneesmiddel, maar daarbuiten is het in de Nederlandse context absoluut niet nodig. Laten we daarmee stoppen. Het waait over uit Amerika, maar niet alles wat uit Amerika komt past binnen de Nederlandse context. En dit is daar een voorbeeld van.”

In het interview legt Johan ook de nadelen uit van het gebruik van vruchtbaarheidshormonen: “Op de eerste plaats, het is niet natuurlijk. Dus we gaan ingrijpen daar waar dat feitelijk niet nodig is. Het tweede nadeel wat ik kan benoemen is, dat je gaat ingrijpen in een cyclus, de vruchtbaarheidscyclus. De koe wordt daarna wel tochtig, maar zo’n cyclus wordt verstoord.  Waardoor de kans op dracht na inseminatie of dekking verlaagd zou kunnen zijn.”

Johan benadrukt in zijn interview dat een tussenkalftijd van een jaar absoluut niet nodig is en dat we al zeker niet vruchtbaarheidshormonen in moeten gaan zetten om dat doel kosten wat het kost te bereiken. “Daar wordt de boer niet beter van, de koe zeker niet, en de consument zit daar volgens mij niet op te wachten”, aldus Johan.