Onderwerp scriptie

Unravelling the underlying processes of the effect of subtle social norms cues on eating behaviour

Tegenwoordig leven we in een omgeving vol voedselverleidingen. Het assortiment van levensmiddelen is enorm verbreed en het aantal locaties waar voedselproducten verkrijgbaar zijn is sterk toegenomen. Zo is het tegenwoordig normaal om een chocoladereep te kopen in de bouwmarkt of je snoepzak te vullen tijdens het kopen van toiletartikelen. Sociale normen, het gedrag dat ‘normaal’ of ‘geaccepteerd’ bevonden wordt in bepaalde situaties, zijn hierdoor ook drastisch veranderd in de afgelopen decennia. Dit is zorgelijk, omdat onderzoek heeft aangetoond dat sociale normen een wezenlijke invloed hebben op ons eetgedrag.

Zo kunnen subtiele signalen in de eetomgeving mensen al aanzetten, of juist afremmen, om te eten. Meer mensen pakten bijvoorbeeld een chocolaatje wanneer er een schaaltje met lege chocoladepapiertjes naast stond (in vergelijking met een leeg schaaltje), omdat de lege papiertjes lieten zien dat het normaal was om een chocolaatje te pakken. Een andere studie liet zien dat juist minder mensen een chocolaatje pakten wanneer er een deksel op de snoeppot zat (in vergelijking met een open snoeppot), omdat mensen zich minder vrij voelden om te pakken. Maar hoe beïnvloeden deze subtiele sociale norm signalen ons eetgedrag nou precies? In andere woorden, wat zijn de onderliggende processen van subtiele sociale norm signalen op ons eetgedrag? Dit vraagstuk staat centraal in deze Master thesis.

We zijn op zoek naar een gemotiveerde Master student(e) die

  • affiniteit heeft met voeding en gedrag(verandering);
  • enthousiast is en het leuk vindt om experimenteel onderzoek uit te voeren;
  • per januari/februari 2018 beschikbaar is.

Dagelijkse begeleider: Sanne Raghoebar, PhD kandidaat 
Begeleiders: Prof.dr. Emely de Vet en dr ir. Ellen van Kleef