Veel media-aandacht voor eerste groenten van nagemaakte Mars- en maanbodem

Het is gelukt om tien verschillende gewassen te laten groeien op nagemaakte Mars- en maanbodem. Er konden ook vruchten worden geoogst. Wageningen UR-onderzoeker Wieger Wamelink heeft de groenten die hij kweekt op nagemaakte Mars- en maanbodem getest op zware metalen. De uitkomst van de eerste testen op vier van de tien verbouwde gewassen is 'veilig'. Diverse media besteedden aandacht aan het onderzoek en de eerste groenten. Het Jeugdjournaal proefde live in de uitzending.

Inmiddels is een experiment opgezet waarin niet alleen wordt gekeken naar zware metalen, maar ook naar vitaminen, flavonoïden (smaakbepalers) en alkaloïden (vaak giftig). De eerste bonen zijn al geoogst, de radijzen zullen een dezer dagen volgen. Wieger Wamelink: “We gaan onderzoeken of de gehalten aan zware metalen voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Als we zeker weten dat het veilig is om de aardappelen, erwten, wortels, tuinkers, rucola, bonen, radijzen, erwten, rogge en tomaten te eten dan gaan we een maaltijd organiseren voor de sponsoren van het onderzoek. Zij kunnen dan proeven of een Marstomaat anders smaakt dan een maantomaat of een aardse tomaat.”

Het resultaat van het onderzoek is belangrijk voor plannen om mensen over tien jaar naar Mars te sturen om de eerste bewoners van de rode planeet te worden.

Uitzending

Jeugdjournaal: Buitenaardse groenten op aarde