Impact story

Veiligheid van dierlijke producten

Het eetbare omhulsel van worsten wordt gemaakt van bewerkte dierlijke darmen (natuurdarmen). Natuurdarmen worden wereldwijd verhandeld en kunnen afkomstig zijn uit gebieden waar besmettelijke aangifteplichtige dierziekten voorkomen, zoals mond- en klauwzeer, klassieke varkenspest of Afrikaanse varkenspest.

Zoutbehandeling

Natuurdarmen bestaan meestal uit een dunne collageenrijke laag die deel uitmaakt van de darmen van varkens, runderen, schapen of geiten. Voor gebruik worden deze geconserveerd door middel van een behandeling met zout conform Europese richtlijnen.

Virussen inactiveren

Uitbraken van dierziekten kunnen zich voordoen wanneer besmette producten onbedoeld in de voedselketen terechtkomen. Daarom moet worden aangetoond dat deze verschillende virussen door de zoutbehandeling zijn geïnactiveerd.

Verschillende soorten natuurlijke worstomhulsels, gemaakt van dierlijke darmen
Verschillende soorten natuurlijke worstomhulsels, gemaakt van dierlijke darmen

Model dat natuurdarm simuleert

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research hebben een in-vitro 3D-model ontwikkeld dat een natuurdarm simuleert. Dit model kan worden gebruikt om de resultaten van het standaard decontaminatieproces te voorspellen en valideren zonder dat er dierproeven nodig zijn. Deze innovatieve aanpak vermindert het gebruik van dieren voor experimentele doeleinden, draagt bij aan de veiligheid van deze dierlijke producten en helpt uitbraken van aangifteplichtige dierziekten te voorkomen.