Use case

VezelKinetiek - een onderzoek naar voedingsvezel afbraak in de darm

Het eten van voedingsvezels is belangrijk voor het goed functioneren van onze darmen. Deze voedingsvezels dienen ook als voedsel voor onze darmbacteriën. Als darmbacteriën deze voedingsvezels afbreken, worden bepaalde bacteriële stofjes geproduceerd, die mogelijk positieve effecten hebben op de gezondheid. Er is nog veel onbekend over wat er precies gebeurt met voedingsvezels ín de darm. Door deelname aan de VezelKinetiek-studie kunt u bijdragen aan de kennis over voedingsvezel afbraak en de geproduceerde bacteriële stofjes in de darm, met hulp van neus-darm sondes.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er voor u tegenover?

  • een financiële vergoeding van € 285,-
  • een reiskostenvergoeding van €0.19 per kilometer

Profiel deelnemers

Wij zoeken gezonde mannen die:

  • Tussen de 18-60 jaar oud zijn
  • Een BMI tussen de 18.5-30 kg/m2 hebben (BMI check)
  • Een normaal ontlastingspatroon hebben (gewoonlijk minimaal eenmaal per dag)
  • Een goede algemene gezondheid hebben
  • Geen operatie hebt ondergaan aan het maag-darm stelsel
  • Niet roken
  • Geen medicatie gebruiken
  • Niet deelnemen aan ander medisch wetenschappelijk onderzoek (afgezien van EetMeetWeet)

(Kijk voor meer details in de informatiebrochure)

Over het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek vindt een informatiebijeenkomst plaats. Het onderzoek zelf bestaat uit twee aaneengesloten studiedagen die beide plaats vinden in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Naar schatting besteedt u in totaal 16.5 u tijd aan deze studie. Op studiedag 1 wordt een neus-darm sonde geplaatst. Op studiedag 2 komt u weer naar het ziekenhuis, drinkt u een voedingsvezelrijk drankje, en blijft u daarna de rest van de dag nuchter. Tijdens studiedag 2 vinden er verschillende metingen plaats: herhaaldelijke afnamen van darmsap via de neus-darm sonde (u voelt hier niets van), herhaaldelijke afnamen van bloed via een infuus (u wordt éénmalig geprikt), adem testen, en levert u urine in.

Het onderzoek vindt plaats in de periode september en oktober 2019.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure.

Informatiebrochure VezelKinetiek

Meedoen aan dit onderzoek? Dat kan!


Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op.