Vitamine uit gele cassave

Achtergronden bij onze advertenties

Vitamine uit cassave

Gebrek aan vitamine A kost elk jaar wereldwijd 150 duizend kinderen het leven. Het tekort verhoogt de vatbaarheid voor infecties. In Afrika waar witte cassave het hoofdvoedsel is willen Wageningse onderzoekers dit drama keren.

Ze verstrekten in een arm deel van Kenia gele cassave. Deze variant is rijk aan betacaroteen dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Na vier maanden constateerden zij dat de vitaminestatus bij de kinderen significant was verbeterd. Zij leverden zo bewijs dat vitamine A tekort via voedsel is aan te pakken. Daarmee werkt Wageningen UR aan de kwaliteit van leven.

Publicaties

 

Het eten van gele cassave verhoogt het vitamine A gehalte in het bloed en is daardoor een geschikte vervanger van witte cassave in gebieden waar cassave gegeten wordt en waar ook vitamine A tekorten zijn.
Elise talsma
Rauwe cassava is licht geel van kleur (foto: Elise Talsma)
Rauwe cassava is licht geel van kleur (foto: Elise Talsma)
Selectie planten met gele cassave (foto: Elise Talsma)
Selectie planten met gele cassave (foto: Elise Talsma)
Cassave uitdelen op Muusin Primary School (foto: Menno van Zuijen)
Cassave uitdelen op Muusin Primary School (foto: Menno van Zuijen)
De cassava wordt fel geel van kleur tijdens het koken (foto: Elise Talsma)
De cassava wordt fel geel van kleur tijdens het koken (foto: Elise Talsma)
EliseTalsma test de vers gekookte gele cassave (foto: Menno van Zuijen)
EliseTalsma test de vers gekookte gele cassave (foto: Menno van Zuijen)
Kinderen eten gele cassave (foto: Elise Talsma)
Kinderen eten gele cassave (foto: Elise Talsma)